To już kolejny alarm dotyczący jakości polskiego mięsa. Tym razem służby bezpieczeństwa żywności w Słowenii poinformowały o obecności bakterii salmonelli w mrożonym kebabie. W odróżnieniu od Czechów, Słoweńcy szybko przekazali te informacje do RASFF. 

Chodzi o trzy partie mrożonego kebaba z indyka z serem, łącznie 45 kg. Dostawcą jest słoweńska firma Alebon, a producentem – polska firma Efes-pol Fedai Simsek z gminy Złotkowo w Wielkopolsce.

Czytaj także: Czechy: salmonella w polskiej wołowinie. Czesi sprawdzą wołowinę z Polski 

Na swojej stronie internetowej powiadomiła o tym Administracja Republiki Słowenii w zakresie bezpieczeństwa żywności, weterynarii i ochrony roślin, co szybko podchwyciła słoweńska agencja prasowa.

Mięso jest w wycofywane. - Jeśli kupiłeś i przechowałeś żywność, nie używaj jej, ale zwróć ją sprzedawcy – informuje słoweński urząd.