Minister zdrowia wydał 23 lutego długo wyczekiwane objaśnienia przepisów o opłacie cukrowej. Zrobił to na wniosek rzecznika małych i średnich przedsiębiorców, który przekazał kilka kwestii nurtujących przedsiębiorców z branży spożywczej i gastronomicznej.
Chodzi m.in. o opodatkowanie syropów, które służą do przygotowywania słodkich napojów, w dozownikach używanych np. w sieciach barów szybkiej obsługi. Sam syrop nie jest bowiem produktem spożywczym. Nie było więc jasne, czy placówka gastronomiczna sprzedająca gotowe napoje powinna tę opłatę uiszczać.
Czytaj także:
Opłata cukrowa w syropie - Rzecznik MŚP chce objaśnień Ministra Zdrowia
Według ministra zdrowia opłata cukrowa powinna być płatna tylko raz, a obowiązek ten spoczywa na dostawcy syropu, jego importerze albo nabywcy wewnątrzwspólnotowym.