Tak orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w wyroku z 5 listopada 2015 r. (III SA/Wa 3985/14).
We wniosku o interpretację pracodawca wskazał, że zamierza wprowadzić system rozliczania kosztów wyżywienia pracowników przebywających w podróży służbowej. W związku z tym postanowił, że będzie pokrywał koszty wyżywienia pracowników na podstawie faktur przedstawionych przez osobę będącą w podróży służbowej. Zauważył jednocześnie, że wydatki pracownika na wyżywienie mogą być wyższe niż kwoty diet wynikające z rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej z 29 stycznia 2013 r. (dalej: rozporządzenie). Stwierdził również, że na fakturze może być wyszczególniona cena posiłku, którego wartość będzie przewyższać wskazany w rozporządzeniu procent diety za posiłek. Przedmiotem sporu stała się kwestia, czy koszty wyżywienia przekraczające ustawowe limity diet będą stanowiły po stronie pracownika przychód. Pracodawca uznał, że cała kwota wyżywienia będzie korzystała ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. a ustawy o PIT oraz że pracownik nie uzyskuje w ogóle przychodu z tytułu wyżywienia, jeśli jest delegowany przez pracodawcę do wykonywania obowiązków służbowych. Organ podatkowy uznał, że pracownik może korzystać ze zwolnienia wyłącznie do wysokości ustawowej diety, natomiast w pozostałym zakresie uzyska przychód.