Tak wynika z interpretacji z 2 lipca 2015 r. wydanej przez Izbę Skarbową w Katowicach (IPPB3/423-616/12-2/GJ).
Wnioskodawca prowadzi działalność polegającą m.in. na zarządzaniu i rozwoju portali internetowych. W celu utrzymania dobrych stosunków z kontrahentami nabywa od firmy kateringowej owoce, które następnie udostępniane są tym kontrahentom. Z owoców mogą także korzystać pracownicy wnioskodawcy.
W związku z tak przedstawionym stanem faktycznym podatnik spytał, czy faktura wystawiona za usługi kateringowe spełnia wymogi art. 15 ust. 1 ustawy o CIT i może być zaliczona w koszty uzyskania przychodów.
Wnioskodawca uważał, że wydatki poniesione w związku z nabyciem usług kateringowych (tj. zakupem owoców) przeznaczonych dla kontrahentów i pracowników spełniają przesłanki zaliczenia ich do kategorii kosztów uzyskania przychodów. Uzasadniając swoje stanowisko, wskazał, że dobre stosunki z kontrahentami przyczyniają się do zabezpieczenia źródła przychodów, a poniesione wydatki na zakup świeżych owoców bezpośrednio przyczyniają się do wielkości osiągniętego przychodu. Dodatkowo wnioskodawca wskazał, że dbałość o poprawę efektywności pracowników oraz wydajność w pracy uznaje się za pośredni koszt uzyskania przychodu.
Organ podatkowy, po przeanalizowaniu stanu prawnego oraz natury wydatków przedstawionych przez wnioskodawcę, wskazał, że wydatki poniesione przez niego na zakup owoców udostępnianych pracownikom oraz kontrahentom spełniają przesłanki wynikające z art. 15 ust. 1 ustawy o CIT. Tym samym, uznając stanowisko wnioskodawcy za prawidłowe, organ wskazał, że podatnik może zaliczać ww. wydatki w ciężar kosztów uzyskania przychodów.