PIT: Jak rozliczyć się z dochodów ze sprzedaży domowych obiadów

Wynajem wczasowiczom do pięciu pokoi w gospodarstwie rolnym może być zwolniony z podatku. Preferencja dotyczy również dochodów uzyskiwanych z żywienia tych letników. Gdy z posiłków korzystają także inne osoby, przychody z tego tytułu trzeba traktować jako pochodzące z działalności gospodarczej.

Publikacja: 30.07.2015 06:50

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego zapłaci podatek, gdy sprzeda posiłki gościom z innych pens

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego zapłaci podatek, gdy sprzeda posiłki gościom z innych pensjonatów

Foto: 123RF

Omawiając skutki podatkowe sezonowego podejmowania aktywności gospodarczej przez mieszkańców miejscowości wypoczynkowych, nie sposób nie odnieść się także do usług wyżywienia świadczonych letnikom. Możliwość korzystania z tzw. domowych posiłków cieszy się zainteresowaniem i to nie tylko wśród osób wynajmujących pokoje w prywatnych domach lub obiektach agroturystycznych, dla których gospodarze przygotowują posiłki. Jak zatem rozliczyć się z fiskusem z dochodów ze sprzedaży domowych obiadów?

Zasada powszechności opodatkowania (art. 9 ust. 1 ustawy o PIT) przewiduje, że opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wskazanych w tym przepisie jako zwolnione od podatku, a także dochodów, w stosunku do których na podstawie ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT, który przewiduje zwolnienie od podatku dochodów uzyskiwanych z tytułu wynajmu pokoi gościnnych w budynkach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich w gospodarstwie rolnym osobom przebywającym na wypoczynku, jeżeli liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu. Zwolnienie to odnosi się również do dochodów uzyskanych z tytułu wyżywienia takich osób. Korzystanie z tego zwolnienia z PIT w zakresie świadczonych usług gastronomicznych wymaga zatem łącznego spełnienia wszystkich warunków pozwalających na korzystanie ze zwolnienia z tytułu wynajmu pokoi gościnnych. Jeśli zatem przykładowo:

- liczba wynajmowanych pokoi przekroczy pięć albo

- usługi wynajmu pokoi lub usługi wyżywienia będą świadczone na rzecz innych osób niż przebywające na wypoczynku, albo

- usługi gastronomiczne będą świadczone na rzecz szerszego grona osób niż wskazane w przepisie,

– to nie będzie można zastosować opisanego zwolnienia do świadczonych usług gastronomicznych. Podatnik będzie musiał w takiej sytuacji zakwalifikować przychody osiągane z tytułu świadczenia „domowych" usług gastronomicznych do właściwego źródła przychodów. Będzie nim pozarolnicza działalność gospodarcza. Za taką działalność uznaje się m.in. działalność usługową prowadzoną we własnym imieniu w sposób zorganizowany i ciągły, bez względu na jej rezultat, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych źródeł przychodów (art. 5 pkt 6 ustawy o PIT). Świadczenie przez osobę fizyczną usług gastronomicznych na rzecz osób wypoczywających jest niewątpliwie działalnością usługową prowadzoną na własnym imieniu, nawet, gdy te usługi świadczone są w niewielkim rozmiarze. Aktywność taką cechuje jej zorganizowany i ciągły charakter. Osiągane z tego tytułu przychody powinny być więc kwalifikowane jako przychody osiągane z prowadzenia działalności gospodarczej.

W omawianym przypadku nie ma również przesłanek pozwalających na zaliczenie takich przychodów do przychodów z innych źródeł. Jeśli do przychodów ze świadczenia usług gastronomicznych na rzecz letników w domowej stołówce nie można stosować zwolnienia przewidzianego w art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT (nie są spełnione łącznie wymagane warunki tego zwolnienia), to osiągane z tego tytułu dochody powinny zostać opodatkowane na zasadach właściwych dla prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.

Autor jest doradcą podatkowym

Omawiając skutki podatkowe sezonowego podejmowania aktywności gospodarczej przez mieszkańców miejscowości wypoczynkowych, nie sposób nie odnieść się także do usług wyżywienia świadczonych letnikom. Możliwość korzystania z tzw. domowych posiłków cieszy się zainteresowaniem i to nie tylko wśród osób wynajmujących pokoje w prywatnych domach lub obiektach agroturystycznych, dla których gospodarze przygotowują posiłki. Jak zatem rozliczyć się z fiskusem z dochodów ze sprzedaży domowych obiadów?

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
ZUS
ZUS przekazał ważne informacje na temat rozliczenia składki zdrowotnej
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Prawo karne
NIK zawiadamia prokuraturę o próbie usunięcia przemocą Mariana Banasia
Aplikacje i egzaminy
Znów mniej chętnych na prawnicze egzaminy zawodowe
Prawnicy
Prokurator Ewa Wrzosek: Nie popełniłam żadnego przestępstwa
Prawnicy
Rzecznik dyscyplinarny adwokatów przegrał w sprawie zgubionego pendrive'a