COVID: podatkowe koszty firmy związane z kwarantanną pracownika

Podczas pandemii Covid-19 przedsiębiorca, który pozyskuje pracowników zagranicznych, może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu koszty poniesione na ich wyżywienie podczas kwarantanny.

Publikacja: 22.07.2021 17:45

COVID: podatkowe koszty firmy związane z kwarantanną pracownika

Foto: Adobe Stock

Podczas trwającej epidemii koronawirusa wielu pracowników, którzy przybyli do pracy w Polsce z zagranicy trafiło na przymusową kwarantannę, co uniemożliwiło pracodawcom natychmiastowe skorzystanie z usług takiego pracownika. Jednocześnie pracodawcy musieli zapewnić wsparcie pracownikom dla ich podstawowych potrzeb, np. poprzez dostarczanie im posiłków. Takie wydatki w większości przypadków dotyczyły pracowników, którzy w świetle obowiązujących przepisów zostali skierowani na przymusową kwarantannę po przekroczeniu granicy. Na wspomniane wydatki składają się przede wszystkim: koszt zakupionego posiłku oraz koszt dostawy.

Pozostało 90% artykułu

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Praca, Emerytury i renty
Płaca minimalna jeszcze wyższa. Minister pracy zapowiada rewolucję
Prawo dla Ciebie
Nowe prawo dla dronów: znikają loty "rekreacyjne i sportowe"
Prawo karne
Przeszukanie u posła Mejzy. Policja znalazła nieujawniony gabinet
Sądy i trybunały
Trybunał Konstytucyjny na drodze do naprawy. Pakiet Bodnara oceniają prawnicy
Mundurowi
Kwalifikacja wojskowa 2024. Kobiety i 60-latkowie staną przed komisjami