fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Kowalski: Meduza w galarecie

Krzysztof Kowalski
Fotorzepa/Waldemar Kompała
Zamiast ozorka w galarecie, karpia w galarecie, kurczaka – meduza w galarecie. Kucharzu, kpisz czy o drogę pytasz?

Pyta o drogę.

Człowiek usadowił się na szczycie łańcucha pokarmowego, ale jeśli szybko nie zmieni swoich przyzwyczajeń żywieniowych, straci to uprzywilejowane miejsce, zrujnuje swój własny gatunek i cały ekosystem planety. Problem polega na tym, że ludzie odławiają za dużo ryb i hodują za dużo bydła.

Według danych FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa – światowa produkcja mięsa podwoi się w połowie bieżącego stulecia i osiągnie 463 miliony ton rocznie, aby zaspokoić światowe zapotrzebowanie na kotlety.

W 1980 roku statystyczny Chińczyk zjadał niespełna 14 kg mięsa; minęły niespełna cztery dekady i spożywa teraz ponad 60 kg. Statystyczny mieszkaniec tak zwanych krajów rozwiniętych spożywa rocznie ponad 80 kg mięsa. Podobny, kolosalny wzrost dotyczy mleka i jego przetworów. Współczesne rolnictwo produkuje 4600 kilokalorii na dzień na mieszkańca. Jednak z tych 4600 kilokalorii 800 traconych jest jeszcze „na polu", zanim ...

Źródło: Plus Minus
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA