Dlaczego muszki uwielbiają piwo i wino?

Naukowcy odkryli, dlaczego muszki owocówki pojawiają się, kiedy otwieramy piwo lub wino. Wyniki ich badań obalają wcześniejsze teorie na ten temat.

Aktualizacja: 30.11.2018 16:28 Publikacja: 30.11.2018 16:17

Dlaczego muszki uwielbiają piwo i wino?

Foto: 123RF

Muszki owocówki są jedną z najbardziej uciążliwych letnich „plag”. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie przechowujemy jedzenie, czy zostawiamy otwarte napoje. 

 

Zespół naukowców z Kalifornijskiego Instytutu Technologii w czasopiśmie „Nature” opublikował wyniki badań, które obaliły to, co wiedzieliśmy dotychczas na temat tych owadów. 

Badanie obejmowało tysiące eksperymentów przeprowadzonych w ciągu sześciu lat.

- Literatura naukowa poświęcona owadom szeroko opisuje CO2 jako uniwersalny atraktant - powiedział prof. Michael Dickinson, którego laboratorium przeprowadziło badanie. - Ale wiele artykułów przekonywało, że CO2 odstrasza muszki owocówki. Są one praktycznie jedynymi owadami, w przypadku których stwierdzono takie zjawisko - zaznaczył.

 Według wyników badań, owady te jedzą drożdże, jednokomórkowy grzyb wytwarzający dwutlenek węgla w procesie fermentacji cukrów. - Drosophila melanogaster, standardowa muszka owocowa, ewoluowała, by jeść drożdże, które żyją w sfermentowanych owocach - powiedział prof. Dickinson. - Jest ona specjalistą od drożdży. Ewoluowała razem z ludźmi, aby żyć z teego, czego używamy do produkcji piwa i wina - podkreślił. 

Dr van Breugel, który jest głównym autorem badań, wpadł na to, aby zacząć badania, gdy przeprowadzał inny eksperyment. Polegał on na umieszczeniu w tunelu, do którego wpuszczano dwutlenek węgla, komary i muchy. - Pomyślałem: Dlaczego nie umieścić tam też kilku muszek owocówek i zobaczyć, co zrobią? - powiedział dr van Breugel. - Po przeprowadzeniu eksperymentu odkryłem, że faktycznie wczołgały się przez rurę, w której emitowany był dwutlenek węgla. Po prostu się czołgały! - zaznaczył. Jak dodał naukowiec, „potwierdziło się, że dwutlenek węgla je przyciąga, a nie odpycha, więc uznał, że powinien to dokładniej zbadać".

W trakcie badania naukowcy odkryli również, że muszki wyszukują CO2, gdy są w stanie aktywnym, ale unikają go, gdy śpią lub poruszają się powoli ze względu na silny wiatr lub głód.

Muszki owocówki są jedną z najbardziej uciążliwych letnich „plag”. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie przechowujemy jedzenie, czy zostawiamy otwarte napoje. 

Zespół naukowców z Kalifornijskiego Instytutu Technologii w czasopiśmie „Nature” opublikował wyniki badań, które obaliły to, co wiedzieliśmy dotychczas na temat tych owadów. 

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków
Nauka
Deszcz podczas burzy może uratować życie. Mokra skóra zmniejsza skutki pioruna
Nauka
Odkryto nowy gatunek pterozaura. Latający dinozaur mógł żyć 168 milionów lat temu