Węglowodany z umiarem - optymalne dla zdrowia

Spożywanie węglowodanów z umiarem wydaje się optymalne dla zdrowia.

Aktualizacja: 20.08.2018 20:05 Publikacja: 20.08.2018 18:14

Istotna okazuje się jakość białka i tłuszczu, jakimi zastępujemy cukry proste i złożone

Istotna okazuje się jakość białka i tłuszczu, jakimi zastępujemy cukry proste i złożone

Foto: shutterstock

Jedno z najbardziej opiniotwórczych czasopism medycznych „The Lancet" opublikowało wyniki szeroko zakrojonego badania ryzyka arteriosklerozy w społecznościach (ARIC) w USA. Okazało się, że żadne skrajne podejście dietetyczne nie służy długiemu życiu w zdrowiu.

Wśród ponad 15 400 badanych osoby, które czerpały energię w mniej niż 40 proc. i więcej niż 70 proc. z węglowodanów żyły średnio krócej. Ryzyko śmierci było najmniejsze u umiarkowanych (50–55 proc. energii) zjadaczy cukrów prostych i złożonych zawartych w słodyczach, miodzie zbożach, owocach, warzywach i nabiale.

Oszacowano, że od 50. roku życia średnia jego długość to dodatkowe 33 lata w przypadku osób z umiarkowanym spożyciem węglowodanów – cztery lata dłużej niż u osób z bardzo niskim spożyciem węglowodanów (29 lat) i o rok dłużej w porównaniu z pacjentami z wysokim poziomem konsumpcji cukrów (32 lata).

Główne ustalenia zostały potwierdzone w metaanalizie badań spożycia węglowodanów przez 432 000 osób z ponad 20 krajów. Sugerują one również, że nie wszystkie diety o niskiej zawartości węglowodanów wydają się być równie niekorzystne.

Istotne okazuje się źródło pochodzenia białek i tłuszczów jako zamiennika dla węglowodanów. Pozyskane z pokarmów takich jak wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak i ser zamiast węglowodanów wiązały się z większym ryzykiem zgonu. Natomiast spożywanie większej ilości białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego wiązało się z niższą śmiertelnością.

– Diety niskowęglowodanowe, które zastępują węglowodany białkiem lub tłuszczem, zyskują popularność jako strategia na rzecz zdrowia i utraty wagi – mówi dr Sara Seidelmann, pracownik kliniczno-naukowy w dziedzinie chorób sercowo-naczyniowych z Brigham i Women's Hospital w Bostonie, gdzie prowadzono badanie. – Jednak jeśli ktoś zdecyduje się stosować dietę o niskiej zawartości węglowodanów, wymiana ich na białka i tłuszcze pochodzenia roślinnego może być korzystniejsza w dłuższej perspektywie.

Poprzednie badania wykazały, że dieta niskowęglowodanowa dobrze wpływa na krótkotrwałą utratę wagi, ale zwiększa ryzyko kardiometaboliczne, czyli zagrożenie chorobami układu sercowo-naczyniowego i cukrzycą typu 2. Długoterminowy wpływ ograniczenia spożycia węglowodanów na śmiertelność nie był dotąd dobrze ustalony, ponieważ dotychczasowe badania nie uwzględniały źródła lub jakości białek i tłuszczów zawartych w takich dietach. A to wydaje się kluczowe.

– Te odkrycia łączą kilka kontrowersyjnych wątków: zbyt wiele węglowodanów może być szkodliwe, ale najbardziej liczy się połączenie tłuszczu, białka i węglowodanów – mówi Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia na Harvardzie. – Chociaż węglowodany nie są technicznie niezbędnym składnikiem odżywczym (w przeciwieństwie do białek i tłuszczów), pewna ilość jest prawdopodobnie wymagana do zaspokojenia krótkoterminowych potrzeb energetycznych podczas aktywności fizycznej i do utrzymania tłuszczu i białka w odpowiednich miejscach. Na podstawie tych nowych danych umiarkowane spożycie węglowodanów prawdopodobnie będzie najbardziej odpowiednim sposobem żywienia dla większości populacji. ©?

Jedno z najbardziej opiniotwórczych czasopism medycznych „The Lancet" opublikowało wyniki szeroko zakrojonego badania ryzyka arteriosklerozy w społecznościach (ARIC) w USA. Okazało się, że żadne skrajne podejście dietetyczne nie służy długiemu życiu w zdrowiu.

Wśród ponad 15 400 badanych osoby, które czerpały energię w mniej niż 40 proc. i więcej niż 70 proc. z węglowodanów żyły średnio krócej. Ryzyko śmierci było najmniejsze u umiarkowanych (50–55 proc. energii) zjadaczy cukrów prostych i złożonych zawartych w słodyczach, miodzie zbożach, owocach, warzywach i nabiale.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków
Nauka
Deszcz podczas burzy może uratować życie. Mokra skóra zmniejsza skutki pioruna
Nauka
Odkryto nowy gatunek pterozaura. Latający dinozaur mógł żyć 168 milionów lat temu