Osoby z nadwagą często się skarżą, że jedzą takie same jedzenie jak ich szczupli znajomi. Dotychczas uważano, że to jedynie próba usprawiedliwiania własnego obżarstwa.
Zespół biochemików z Weizsman Institute of Science w Rehovot w Izraelu, pod kierownictwem Erana Elinava i Erana Segala, przeprowadził na grupie 20 osób badania dotyczące reakcji organizmu na spożywanie różnych rodzajów pieczywa. Naukowcy chcieli sprawdzić czy zdrowsze jest jedzenie standardowego chleba białego, tradycyjnego bochenka na zakwasie czy może zachwalanego przez wielu dietetyków pieczywa pełnoziarnistego.
Uczestnicy eksperymentu spożywali różne gatunki pieczywa przez tydzień. W tym czasie sprawdzano ich poziom glukozy we krwi oraz innych parametrów zdrowotnych.
Badania wykazały, że zarówno w grupie osób, które spożywały chleb na zakwasie, jak i w grupie jedzących wyłącznie pieczywo pełnoziarniste nie występują zmiany poziomu cukru we krwi. Ale kiedy naukowcy zaczęli badać każdą osobę indywidualnie, pojawił się inny wzorzec. Poziom cukru we krwi u niektórych osób wzrósł znacznie bardziej po zjedzeniu białego chleba w porównaniu z chlebem na zakwasie. Dla innych było odwrotnie.
Naukowcy uznali, że te reakcje nie są zależne od gatunku pieczywa, ale od innego czynnika związanego z metabolizmem osób biorących udział w eksperymencie.