Generalnym wykonawcą jest Priora AG, spółka należąca do Grupy Eiffage. Firma zakończyła już pierwszy etap prac przy budowie wielofunkcyjnego budynku użytkowego, w którym będzie się mieścić centrum muzealno-edukacyjno-badawcze producenta czekolady Lindt & Sprüngli AG. - Budynek wznoszony przez Priora AG ma łącznie pięć kondygnacji, w tym dwupoziomowy podziemny parking i trzy kondygnacje nadziemne. Jego wysokość to 20 m, a powierzchnia zabudowy odpowiada w przybliżeniu wielkością boisku piłkarskiemu (93 metry długości i 45 metrów szerokości) - opowiada Barbara Czerniawska z Grupy Eiffage. - Prace wykończeniowe wewnątrz budynku potrwają do końca września 2019 roku. Uroczyste otwarcie ekspozycji zaplanowane jest na 2020 r. Poza samym budynkiem, Priora AG odpowiada również za zagospodarowanie terenu wokół, wraz z wolnym od ruchu samochodowego głównym placem oraz zielenią w otoczeniu siedziby głównej Lindt & Sprüngli AG.
Jedną z głównych atrakcji centrum stanie się najwyższa na świecie fontanna czekolady Lindor, sięgająca ośmiu metrów, która będzie witała wchodzących do budynku.- Konstrukcja fontanny takiej wysokości stanowi istotne wyzwanie techniczno-budowlane. Poza tym we wnętrzu dla zwiedzających przygotowane zostaną też multimedialna i interaktywna ekspozycja o łącznej powierzchni 1,5 tys. mkw. podzielona na siedem obszarów, dzięki której będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób uprawiane są kakaowce, z których ziaren pozyskiwane jest jest kakao, jak powstała pierwsza tabliczka czekolady, jak wygląda proces produkcji, jaki był i jest obecnie udział Szwajcarii w światowym przemyśle produkcji czekolady, a także będzie można spróbować różnych jej rodzajów - opowiada Barbara Czerniawska. - Będzie to nowocześnie urządzona manufaktura czekolady, w której organizowane będą szkolenia na temat produkcji czekolady, z możliwością późniejszej degustacji w specjalnej sali bankietowej. Będzie pijalnia czekolady z miejscami do siedzenia wewnątrz i na zewnątrz budynku; największy na świecie sklep firmowy czekolady Lindt, o powierzchni 500 mkw.,sala wykładowo-projekcyjna na 100 osób oraz centrum naukowo-badawcze, w którym prowadzone będą prace rozwojowe i szkolenia we współpracy ze specjalistycznymi jednostkami, kształcącymi przyszłe pokolenia szwajcarskich czekoladników.
Dom Czekolady Lindt powstaje w niewielkiej miejscowości Kilchberg położonej nad brzegiem Jezioro Zuryskiego, w odległości 6 km na południe od Zurychu. Inwestorem jest Fundacja „Lindt Chocolate Competence". Łączny koszt inwestycji sięgnie 82 mln euro. Projekt architektoniczny domu powstał w pracowni Christ & Gantenbein z Bazylei. - Zgodnie z zamysłem architektów fasada budynku – do wzniesienia której wykorzystano 170 tys. czerwonych i 50 tys. białych cegieł (kolory flagi narodowej Szwajcarii) – będzie stanowiła kontrapunkt do historycznej fasady starej fabryki, a równocześnie doskonale wpisze się w istniejące otoczenie - opowiada Barbara Czerniawska. - Centrum położone jest przy Placu Czekolady 1, pod słynnym adresem Schokoladeplatz 1, tuż obok historycznego budynku fabryki, który wzniesiony został przez Rudolfa Sprüngli-Schifferli: syna założyciela pierwszej w Zurychu pijalni czekolady marki „Sprüngli i Synowie" w 1899 roku. W tym samym czasie odkupił on od spadkobierców słynną fabrykę Rudolpha Lindta w Bernie, wynalazcy rewolucyjnej technologii produkcji chocolat fondant, czyli pierwszej na świecie rozpuszczalnej czekolady, uzyskiwanej w tzw. procesie konszowania, czyli emulgacji i uszlachetniania smaku czekolady w ściśle kontrolowanej temperaturze. Był to początek spółki, a później koncernu Lindt & Sprüngli AG. Główna siedziba koncernu mieści się dziś po sąsiedzku, pod tym samym adresem.
Dom Czekolady Lindt w skrócie:
Adres: Plac Czekolady 1, Kilchberg pod Zurychem
Główny wykonawca: Priora AG, Kloten (Szwajcaria) – Grupa Eiffage