Remiza na terenie Stoczni Cesarskiej z gastronomią

Rewitalizację gdańskiego budynku z 1889 roku rozpoczyna spółka Stocznia Cesarska Development.

Aktualizacja: 22.02.2019 12:30 Publikacja: 22.02.2019 12:15

Foto: materiały prasowe

Remiza zyska nowe życie - zapowiada deweloper. - Choć charakter i detale przypominające o pierwotnej funkcji budynku będą zachowane, zostanie on przystosowany do funkcji gastronomicznej.

- Szukamy pasjonatów i doświadczonych gastronomów, którzy wspólnie z nami zamienią to historyczne miejsce w jedno z najmodniejszych na gastronomicznej mapie Trójmiasta - mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu Stoczni Cesarskiej. Inwestor jest zainteresowany konceptami łączącymi restaurację z barem, małą powierzchnią handlową i eventową.

Remiza to dwupiętrowy budynek o łącznej powierzchni użytkowej 630 mkw. - Nad adaptacją obiektu współpracujemy z konsorcjum architektoniczno-inżynierskim Transforma / Kreska / Asmont z Gdańska - mówi Gerard Schuurman.

Obiekt jest objęty ochroną konserwatorską. Koncepcja musi więc respektować architektoniczne walory budynku, utrzymując jego surowość, przemysłowy charakter, przy jednoczesnym wprowadzeniu nowoczesnych rozwiązań, które umożliwią jego adaptację.

- Strategicznie zlokalizowany na skrzyżowaniu Drogi do Wolności i ulicy Ks. Jerzego Popiełuszki, budynek stanie się w przyszłości jedną z głównych składowych placu publicznego pomiędzy budynkiem dyrekcji a remizą, jednej z trzech głównych przestrzeni miejskich na terenie Stoczni Cesarskiej, będącą najstarszą częścią terenów dawnej Stoczni Gdańskiej - opowiadają przedstawiciele dewelopera.

Po drugiej stronie placu Dyrekcyjnego, znajduje się budynek dyrekcji, którego remont rozpocznie się w najbliższych tygodniach. - To jeden z najcenniejszych budynków na terenie Stoczni Cesarskiej. Po remoncie zaoferuje powierzchnie biurowe dostosowane do potrzeb mniejszych firm i startupów - zapowiada deweloper.

Remiza zyska nowe życie - zapowiada deweloper. - Choć charakter i detale przypominające o pierwotnej funkcji budynku będą zachowane, zostanie on przystosowany do funkcji gastronomicznej.

- Szukamy pasjonatów i doświadczonych gastronomów, którzy wspólnie z nami zamienią to historyczne miejsce w jedno z najmodniejszych na gastronomicznej mapie Trójmiasta - mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu Stoczni Cesarskiej. Inwestor jest zainteresowany konceptami łączącymi restaurację z barem, małą powierzchnią handlową i eventową.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nieruchomości
Rząd przyjął program tanich kredytów. Klienci już rezerwują odpowiednie mieszkania
Nieruchomości
Wielki recykling budynków nabiera tempa. Troska o środowisko czy o portfel?
Nieruchomości
Opada gorączka, ale nie chęci
Nieruchomości
Klienci czekają w blokach startowych
Nieruchomości
Kredyty mieszkaniowe: światełko w tunelu