Pracodawca musi zagwarantować podwładnym odpowiednie warunki pracy, niezależnie od aury panującej na zewnątrz. Zatem musi zachować czujność zarówno w czasie upału, jak i w mrozy. Przede wszystkim zimą musi zapewnić odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy.
Co do zasady w pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanych zadań – tj. metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania. Nie może być ona niższa niż 14°C (287 K), chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają. Przy czym w pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, oraz w pomieszczeniach biurowych, temperatura nie może być niższa niż 18°C (291 K). Tak wynika z rozporządzenia MPiPS z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (DzU nr 129, poz. 844). Pomieszczenia i stanowiska pracy powinny być tak zabezpieczone, aby uniknąć zarówno niekontrolowanej emisji ciepła, jak i napływu chłodnego powietrza z zewnątrz.
Niezależnie od pogody, szef musi zapewnić załodze wodę zdatną do picia lub inne napoje, a osobom pracującym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych – wodę i inne napoje. Ich ilość, rodzaj i temperaturę trzeba dostosować do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279) określa obowiązki pracodawcy w stosunku do osób pracujących w warunkach szczególnie uciążliwych. Do takich zalicza się pracę na zewnątrz w zimie w niskich temperaturach. Świadczącym obowiązki na otwartej przestrzeni, których praca jest związana z wysiłkiem fizycznym powodującym efektywny wydatek energetyczny, szef musi zapewnić w okresie zimowym (tj.od 1 listopada do 31 marca, bez względu na temperaturę) ciepłe posiłki. Gdy zaś temperatura otoczenia spada poniżej 10°C, muszą oni mieć też dostęp do ciepłych napojów o temperaturze odpowiedniej do warunków wykonywania pracy.
Pracodawca powinien zapewnić odpowiednie warunki przygotowania oraz – co ważne – spożywania tych posiłków. Napoje powinny zaś być dostępne przez całą zmianę roboczą. Wykonującym pracę na otwartej przestrzeni lub w nieogrzewanych pomieszczeniach, w pobliżu ich miejsc pracy trzeba udostępnić pomieszczenia umożliwiające schronienie się przed opadami atmosferycznymi, ogrzanie się oraz zmianę odzieży. Temperatura w nich nie może spaść poniżej 16°C (289 K).