Wartość posiłków w delegacji ponad dietę podlega składkom ZUS

Bezpłatne wyżywienie w czasie podróży służbowej stanowi przychód pracownika, jeżeli przekracza limity diety wynikające z rozporządzenia o należnościach z tytułu podróży służbowej.

Publikacja: 06.09.2018 05:40

Wartość posiłków w delegacji ponad dietę podlega składkom ZUS

Foto: 123RF

Tak stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z 4 kwietnia 2017 r. (II UK 75/16).

Sprawa dotyczyła decyzji ZUS, w której Zakład nie zgodził się ze stanowiskiem spółki. Zgodnie z nim, wartość wyżywienia zapewnionego pracownikom w trakcie podróży służbowych nie wlicza się do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

Spółka planowała wprowadzić nowy regulamin podróży służbowych. W związku z tym skierowała do ZUS wniosek dotyczący określenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne pracowników odbywających takie podróże. Spółka zamierzała zrezygnować z wypłaty diet w zamian za zapewnienie pracownikom całodziennego wyżywienia w trakcie delegaci. Koszty wyżywienia miały być wyższe niż diety wynikające z rozporządzenia MPiPS z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej. Posiłki miały być zamawiane jeszcze przed wyjazdem (np. śniadania w hotelu) bądź na bieżąco przez pracownika w restauracji. W każdym przypadku nabywcą posiłku wskazanym na fakturze była spółka.

Czytaj także: Delegacja: wyjazd na szkolenie z prawem do diet

Sąd I instancji zmienił decyzję ZUS, przychylając się tym samym do stanowiska spółki, że wyżywienie zapewnione w trakcie podróży służbowej nie stanowi podstawy wymiaru składek. Sąd II instancji nie zgodził się z tym. Wskazał, że spór sprowadza się do tego, czy spółka może wyłączyć z podstawy wymiaru składek całą wartość zapewnionego wyżywienia, czy jedynie wartość wyżywienia do wysokości przysługującej diety. Sprawa trafiła do SN.

Na wstępie SN zwrócił uwagę, że podstawę wymiaru składek pracownika stanowi jego przychód ze stosunku pracy, rozumiany m.in. jako wartość pieniężna świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty. Zapewnienie pracownikowi bezpłatnego wyżywienia w czasie podróży służbowej jest niewątpliwie świadczeniem w naturze. Trzeba więc ocenić, czy stanowi ono przychód ze stosunku pracy.

W tym celu należy zbadać, czy po stronie pracownika wystąpiło przysporzenie. Przysporzenie może przybrać formę nabycia korzyści majątkowej lub zaoszczędzenia pewnego wydatku. Oczywiście nie każde świadczenie spełnione przez pracodawcę na rzecz pracownika bez ustalonej zapłaty podlega podatkowi dochodowemu (np. wartość ubioru służbowego). Pewne świadczenia nie są traktowane jako dochód, ponieważ stanowią warunek niezbędny do zgodnego z prawem wykonywania pracy, pracownik korzysta z nich tylko w ścisłym związku z wykonywaną pracą, a korzyść z tych świadczeń nie jest wynoszona na zewnątrz stosunku pracy. Do takich świadczeń zalicza się m.in. diety. SN przypomniał, że jeżeli w trakcie krajowej podróży służbowej pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie, to wówczas dieta nie przysługuje. W tym zakresie przysporzenie o równowartości diety należy jednak wiązać z interesem pracodawcy, dlatego jego wysokość nie stanowi podstawy wymiaru składek. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku bezpłatnego wyżywienia w części przekraczającej limit diety. Takie świadczenie jest przychodem pracownika i stanowi podstawę wymiaru składek ZUS.

Aleksandra Nowakowska prawnik w kancelarii CMS

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej pracownikowi z tytułu krajowej oraz zagranicznej podróży służbowej przysługują m.in. diety. Za dobę podróży krajowej pracownikowi należy się 30 zł. Wysokość diety za podróż zagraniczną różni się w zależności od docelowego państwa podróży. Pracodawca spoza państwowej i samorządowej sfery budżetowej może odrębnie uregulować warunki wypłacania pracownikom należności z tytułu podróży, w tym określić inną wysokość diet, w układzie zbiorowym, regulaminie pracy lub ewentualnie w umowie o pracę. Należy wówczas pamiętać, że kwota diety dla podróży krajowej wynikająca z rozporządzenia stanowi bezwzględne minimum. Oznacza to, że firmowe zasady nie mogą ustalać diet na poziomie niższym niż 30 zł na dobę. Dotyczy to zarówno podróży krajowych, jak i zagranicznych.

Pracodawcy często decydują się na przyznanie pracownikom diet lub zapewnienie im całodziennego wyżywienia w wysokości przewyższającej kwoty wynikające z rozporządzenia. Takie świadczenia skorzystają ze zwolnienia z podatku i ZUS na zasadach wskazanych w omawianym wyroku, a więc tylko do wysokości limitów określonych w rozporządzeniu. Część diety przewyższająca kwotę ustawową nie skorzysta ze zwolnień. Przykładowo, jeżeli pracodawca zapewni pracownikowi dzienne wyżywienie w podróży krajowej o wartości 100 zł, to kwota powyżej limitu 30 zł, czyli 70 zł, nie skorzysta ze zwolnienia z podatku i ZUS. Należy o tym pamiętać, aby uniknąć niepotrzebnego sporu z urzędem skarbowym i ZUS, oraz ewentualnego obowiązku zapłaty zaległych należności wraz z odsetkami.

Tak stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z 4 kwietnia 2017 r. (II UK 75/16).

Sprawa dotyczyła decyzji ZUS, w której Zakład nie zgodził się ze stanowiskiem spółki. Zgodnie z nim, wartość wyżywienia zapewnionego pracownikom w trakcie podróży służbowych nie wlicza się do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.

Pozostało 93% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara