Kamery także w stołówce pracowniczej

Pracodawca planuje wprowadzić monitoring wizyjny w zakładzie pracy. Chce nim objąć hale produkcyjne, teren wokół budynków zakładu i stołówkę. W tym celu pracodawca planuje wprowadzić zmiany do regulaminu pracy. Przedstawił swoją propozycję związkowi zawodowemu. Po wstępnej konsultacji związek sprzeciwił się proponowanym zapisom. Związkowcy podnieśli, że pracodawca nie ma prawa monitorować stołówki. Czy mają rację? Co w takiej sytuacji powinien zrobić pracodawca? Firma zatrudnia 150 pracowników.

Aktualizacja: 22.07.2018 17:40 Publikacja: 21.07.2018 00:01

Kamery także w stołówce pracowniczej

Foto: Adobe Stock

Od niedawna funkcjonują nowe przepisy regulujące kwestie firmowego monitoringu. Zgodnie z nowym art. 222 kodeksu pracy, pracodawca może wprowadzić monitoring, pod warunkiem że jest to niezbędne do zapewnienia:

- bezpieczeństwa pracowników,

- ochrony mienia,

- kontroli produkcji lub

- zachowania w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę.

Nie w każdym miejscu

Nowe przepisy wskazują jednak na pewną kategorię pomieszczeń, w których co do zasady nie wolno montować kamer.

Czytaj także: RODO: podglądanie w szkole, pracy i na ulicy

Monitoring nie powinien obejmować pomieszczeń sanitarnych, szatni, stołówek, palarni lub pomieszczeń udostępnianych zakładowej organizacji związkowej. Przepis ten nie ma jednak charakteru bezwzględnego. Pracodawca może wprowadzić w takich pomieszczeniach monitoring, jeżeli jest to niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów oraz nie naruszy godności oraz innych dóbr osobistych pracowników, a także zasady wolności i niezależności związków zawodowych, w szczególności poprzez zastosowanie technik uniemożliwiających rozpoznanie osób przebywających w tych pomieszczeniach.

Póki co w orzecznictwie i doktrynie brak wskazówek, jak rozumieć te warunki. W mojej ocenie umieszczenie kamer w takich miejscach jest możliwe tylko w ściśle uzasadnionych przypadkach. Pracodawca musi odpowiednio umotywować rzeczywistą potrzebę wprowadzenia monitoringu na stołówce, a zakres i sposób kontroli nie może naruszać dóbr osobistych pracowników.

Przykład

Pracodawca chce monitorować stołówkę, ponieważ często dochodzi tam do kradzieży i awantur. Zamontowane kamery obejmą ogół pomieszczenia, ale nie będą nagrywać z bliska pracowników spożywających posiłki. W tej sytuacji monitoring jest uzasadniony i nie narusza dóbr osobistych zatrudnionych osób.

Nowy regulamin

Jeżeli ze względu na liczbę zatrudnionych w firmie funkcjonuje regulamin pracy, to cele, zakres oraz sposób zastosowania monitoringu ustala się właśnie w tym regulaminie. Wprowadzenie nowych zapisów o monitoringu powinno odbyć się według procedury odpowiedniej dla wprowadzenia samego regulaminu. Oznacza to, że zmiany należy uzgodnić z zakładową organizacją związkową.

Pracodawca powinien poinformować związek o proponowanych zmianach do regulaminu. Następnie strony powinny ustalić termin na uzgodnienie tych zmian. Co istotne, nie muszą osiągnąć porozumienia. Jeżeli pracodawca dostatecznie uzasadni potrzebę wprowadzenia monitoringu na stołówce, a mimo to związek będzie blokował te propozycje, pracodawca będzie mógł implementować zmiany do regulaminu samodzielnie.

- Katarzyna Dulewicz radca prawny, Partner w kancelarii CMS

 

Od niedawna funkcjonują nowe przepisy regulujące kwestie firmowego monitoringu. Zgodnie z nowym art. 222 kodeksu pracy, pracodawca może wprowadzić monitoring, pod warunkiem że jest to niezbędne do zapewnienia:

- bezpieczeństwa pracowników,

Pozostało 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara