Na pracy zdalnej nie wolno popijać alkoholu. Czy pracodawca może to skontrolować?

Wykonywanie obowiązków poza siedzibą firmy nie wyklucza kontroli trzeźwości pracownika, co do którego istnieją podejrzenia pracy pod wpływem alkoholu. Utrudnia jednak możliwość wykrycia stanu zatrudnionego i jego udowodnienie.

Publikacja: 16.06.2021 15:45

Na pracy zdalnej nie wolno popijać alkoholu. Czy pracodawca może to skontrolować?

Foto: Adobe Stock

Zasady pracy zdalnej, mimo licznych zapowiedzi, wciąż nie zostały uregulowane przepisami prawa. Pandemia to swoisty poligon do sprawdzania tej formy wykonywania obowiązków przez etatowców. W związku z tym oprócz wątpliwości dotyczących kwestii fundamentalnych, takich jak problem kosztów pracy zdalnej, zaczynają się pojawiać inne praktyczne problemy, w tym ten dotyczący wykonywania obowiązków pod wpływem alkoholu.

Ta kwestia przysparzała problemów jeszcze przed pandemią. Orzecznictwo Sądu Najwyższego nie było jednolite. Wraz z upływem lat dawało się jednak zauważyć pewne łagodzenie początkowo wyjątkowo surowego podejścia do spożywania nawet minimalnych ilości alkoholu w miejscu pracy. W czasie pandemii ilość pijanego alkoholu wręcz wzrosła, zaś praca w zaciszu domowego ogniska jeszcze bardziej sprzyja pracownikom, którzy chcą dodać sobie energii za pomocą procentów.

Pozostało 92% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara