Ruch w restauracjach i barach będzie na pewno mniejszy. Podobnie jak w innych otwieranych po kilkutygodniowej przerwie zakładach.
Stoliki w ogródkach muszą być oddalone od siebie o 2 metry. To rygorystyczny wymóg. Kolejny warunek wznowienia działalności to posiadanie obsługi kelnerskiej. Klient nie będzie mógł bowiem sam podejść do baru, by złożyć zamówienie, ani też do okienka, gdzie wydawane są posiłki. To oznacza, że bary samoobsługowe nie będą mogły działać.
Klient restauracji usiądzie wyłącznie przy stoliku, ewentualnie pójdzie do łazienki. Nie musi jednak mieć maseczki ani rękawiczek.
Inaczej funkcjonować też mają kosmetyczki i fryzjerzy. Minister rozwoju przygotował wytyczne dla salonów. Dotyczą one dezynfekcji stanowisk w zakładach, liczby osób, odległości, procedur dezynfekcji po wyjściu klienta, przygotowania stanowisk, liczby klientów na dany salon.