IKEA szukając pomysłów na niestandardową promocję sięgnęła po prosty przepis. Stworzyła w pełni umeblowane pomieszczenia, w których można spędzić czas ze znajomymi, przy okazji wspólnie przygotowując posiłki.
- W dzisiejszych czasach marka chce wpisywać się w życie konsumentów, a to wymaga znacznie więcej niż standardowe działania ATL (z ang. Above The Line - powyżej linii; to działania marketingowe w mediach tradycyjnych, jak telewizja, radio, prasa, plakaty - red.) czy BTL (Below The Line - poniżej linii; działania drogą niekonwencjonalną - red.) - mówi „Rzeczpospolitej" Katarzyna Pawlikowska, ekspertka w marketingu skierowanym do kobiet. - Trzeba poznać te konkretne osoby, która stanowią naszą grupę docelową na tyle dobrze, by nawiązać z nimi efektywny dialog - dodaje.
IKEA na swoje potrzeby zaadaptowała dwupoziomowy lokal – na każdym poziomie oferujący kuchnię, jadalnię oraz przestrzeń do odpoczynku i relaksu. Dodatkowo na piętrze jest też przestronny pokój zabaw dla dzieci. Na parterze zaplanowano miejsce dla ośmiu osób, a na piętrze dla 16.
- Naszą misją było stworzenie przestrzeni otwartej dla wszystkich, którzy chcą spotkać się z rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym stole - wskazuje Małgorzata Jezierska, specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
- Koncepcja Kuchni Spotkań opiera się na niestandardowym pomyśle, który nadaje nowy, świeży charakter w relacji klient-marka. To pierwsze tego typu miejsce w Polsce, które umożliwia spędzenie czasu z bliskimi podczas wspólnego gotowania i jedzenia oraz zachęca do celebrowania chwil spędzanych razem - podkreśla Katarzyna Pawlikowska.