Żywność jednak bez dyskryminacji

Bruksela nie znalazła dowodów na systemową dyskryminację konsumentów w Europie Środkowowschodniej ze strony producentów spożywczych.

Aktualizacja: 25.06.2019 08:43 Publikacja: 24.06.2019 21:00

Żywność jednak bez dyskryminacji

Foto: Adobe Stock

Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej ogłosiło w poniedziałek wyniki analizy prawie 1400 produktów spożywczych w 19 krajach UE. Badanie było zlecone w związku z kampanią uruchomioną w Czechach, na Słowacji i w Rumunii, w której zarzucano koncernom spożywczym sprzedawanie pod tą samą nazwą różnych produktów w różnych krajach UE.

Te same opakowania, a różne składniki

Tamtejsi politycy i aktywiści alarmowali, że te same opakowania produktów, przede wszystkim żywności, ale też np. chemii gospodarczej, zawierają w różnych krajach różne składniki. Z reguły, twierdzili oni, w Europie Zachodniej są to produkty wyższej jakości, a we wschodniej części kontynentu – niższej. A więc np. paluszki rybne w Niemczech mogą zawierać 40 proc. mięsa ryby, a w Czechach tylko 30 proc. Albo maślane herbatniki w Niemczech będą miały w składzie masło, a na Słowacji margarynę. Podawano też znany w Polsce przykład, jakoby proszki do prania zawierały mniej substancji aktywnych, czego efektem są popularne w naszym kraju punkty sprzedaży chemii gospodarczej z Niemiec.

Jednak wyniki badania nie potwierdzają tezy o systemowej dyskryminacji. W większości przypadków skład produktu odpowiada sposobowi, w jaki jest on prezentowany: 23 proc. produktów miało identyczną przednią część opakowania i taki sam skład, a 27 proc. produktów miało inną przednią część opakowania informującą o ich różnym składzie w różnych krajach UE.

Francja chce międzynarodowej kontroli żywności w Unii Europejskiej

Tylko 9 proc. produktów przedstawianych jako takie same w całej UE miało różny skład: miały one identyczny przód opakowania, ale różniły się pod względem składu. Dalsze 22 proc. produktów było podobnie prezentowane, ale miało różny skład: miały one podobny przód opakowania, ale różniły się pod względem składu.

Nie wykryto podziału

W przypadku produktów o różnym składzie nie występuje spójny schemat geograficzny stosowania tych samych lub podobnych opakowań. Ponadto różnica ustalona w składzie badanych produktów niekoniecznie stanowi różnicę w ich jakości. – Jestem zadowolony, że w składzie markowych produktów spożywczych nie znaleziono żadnych dowodów na podział na Wschód i Zachód, obawiam się jednak, że prawie aż jedna trzecia zbadanych produktów różniła się składem, mimo iż były one identycznie lub podobnie oznakowane – powiedział unijny komisarz Tibor Navracsics. Komisja ogłosiła teraz przetarg dla firm, które chcą dokładnie zbadać problem różnić w jakości. Będą to robić według wspólnej metodologii.

Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej ogłosiło w poniedziałek wyniki analizy prawie 1400 produktów spożywczych w 19 krajach UE. Badanie było zlecone w związku z kampanią uruchomioną w Czechach, na Słowacji i w Rumunii, w której zarzucano koncernom spożywczym sprzedawanie pod tą samą nazwą różnych produktów w różnych krajach UE.

Te same opakowania, a różne składniki

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Handel
Biedronka atakuje Lidla w walce o VAT. Kto zamrozi więcej cen?
Handel
Właściciel Milki troszczy się o Rosjan. „Nie możemy przestać dostarczać żywności”
Handel
LPP: nie handlujemy w Rosji od dwóch lat, ale wciąż zarabialiśmy
Handel
Krótsze godziny otwarcia sklepów w Wielką Sobotę. Gdzie zrobić zakupy w Wielkanoc?
Handel
Właściciel Sinsay i Reserved z rekordowymi wynikami. Nowe dane o sprzedaży w Rosji