Produkcja piwa w Polsce jest duża. Przy tym powstaje duża ilość odpadów, nie tylko opakowania. Są to również odpady powstające przy samej produkcji, tzw. resztki. Co z tym robicie?
Polska jest jednym z czołowych producentów piwa w Unii Europejskiej. Jeśli wprowadzamy na rynek 11 mln hl piwa, to za tym idą również opakowania. Biorąc pod uwagę wyzwania związane ze środowiskiem i zmianami klimatu, branża od dawna stara się działać według idei obiegu zamkniętego.
Wprowadzając opakowania na rynek, już na etapie projektowania staramy się minimalizować ilość surowca, którego używamy do produkcji. Zmniejszenie grubości szkła w butelce o 39 gram pozwala zaoszczędzić 750 ton surowca, co znacząco obniża ślad węglowy produkcji.
Poza tym branża piwowarska wprowadza bardzo dużo opakowań zwrotnych. Butelka zwrotna to najważniejsze opakowanie w naszej branży, co pozwala surowiec wprowadzany na rynek obracać kilka razy. Butelka potrafi wrócić do nas 6-7 razy, a mogłaby nawet więcej.
Pozostałością po produkcji piwa jest młóto drożdżowe i gęstwa drożdżowa.