W lutym 2016 r., państwowy powiatowy inspektor sanitarny nakazał spółce wyeliminować możliwość zanieczyszczenia wyrobów piekarniczych, ciastkarskich, cukierniczych przeznaczonych do sprzedaży w samoobsłudze. Chodziło o produkty eksponowane luzem na regałach i stołach w sali sprzedaży. Inspekcja dała firmie czas na usunięcie naruszeń do 20 marca 2016 r.
Ciastka luzem na stołach
Decyzja inspekcji miała związek z kontrolą sanitarną. W jej trakcie inspektorzy wykryli, że wyroby piekarnicze, ciastkarskie, cukiernicze eksponowane są luzem na regałach i stołach w sali sprzedaży. Przez to były narażone na zanieczyszczenie przez osoby kupujące z powodu braku osłon zabezpieczających. To zdaniem inspekcji stanowi naruszenie przepisów dotyczących higieny środków spożywczych. Organ ocenił, że wymienione nieprawidłowości mogą mieć pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności. W celu uniknięcia ryzyka utraty zdrowia konsumenta, konieczne było zatem podjęcie właściwych środków i działań.
Spółka nie zgadzała się z tymi zarzutami. W odwołaniu tłumaczyła, że rozporządzenie parlamentu europejskiego i rady, na jakie powołała się inspekcja nie określa szczegółowo, w jaki sposób ma wyglądać dystrybucja środków spożywczych. Nie precyzuje też w jaki sposób mają być eksponowane wyroby piekarnicze, ciastkarskie i cukiernicze sprzedawane luzem konsumentowi finalnemu. Przepis nie określa rodzaju mebli, regałów, stołów i pojemników, w jakich powinny być przechowywane środki spożywcze.
W ocenie przedsiębiorcy nie było zatem przesłanek, aby stwierdzić, że wyroby piekarnicze, ciastkarskie i cukiernicze eksponowane w pojemnikach bez plastikowej pokrywy, nie są zdatne do spożycia przez ludzi lub szkodliwe dla zdrowia, a sam sposób ekspozycji jest niezgodny z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego. Zdaniem spółki, z punktu widzenia bezpieczeństwa produktu i klienta, nie ma żadnej różnicy pomiędzy eksponowaniem pieczywa w pojemnikach z pokrywą lub bez tego elementu – w obydwu przypadkach na produkt oddziałują takie same czynniki zewnętrzne.
Nie było zatruć
Dodała, że dotychczas nie odnotowano przypadku zgłoszenia zatrucia pokarmowego, czy zachorowania po spożyciu pieczywa eksponowanego w ten sposób.