Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, tzw. ustawa o przewadze kontraktowej (dalej: ustawa) weszła w życie 12 lipca 2017 r.. Na stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w zakładce „Aktualności", opublikowany został w tej sprawie komunikat dotyczący praktycznego zastosowania nowych przepisów, w formie pytań i odpowiedzi. Prezes UOKiK, udzielając odpowiedzi na pytania, wskazał na najważniejsze kwestie w kontekście przepisów zakazujących wykorzystywania przewagi kontraktowej. Wskazał również o czym powinien pamiętać przy weryfikacji swoich umów przedsiębiorca nabywający lub sprzedający produkty rolne i spożywcze.
Cel wprowadzenia nowych przepisów
Na wstępie wyjaśnić należy, iż ustawa ma na celu eliminację nieuczciwych praktyk rynkowych w stosunkach pomiędzy przedsiębiorcami prowadzącymi działalność w zakresie produkcji, przetwórstwa oraz dystrybucji produktów rolnych i żywności. Argumentacja ustawodawcy co do potrzeby wprowadzenia takiej regulacji opiera się na braku równowagi sił pomiędzy przedsiębiorcami biorącymi udział w łańcuchu dostaw artykułów rolnych i żywności oraz potrzebie zapewnienia ochrony słabszych i mniejszych podmiotów dostarczających produkty rolne i spożywcze.
Co to są produkty rolne i spożywcze
Za produkty rolne i spożywcze uznawane są środki spożywcze, czyli jakiekolwiek substancje lub produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi. Mogą to być produkty: przetworzone, częściowo przetworzone oraz nieprzetworzone.
Do środków spożywczych zalicza się także napoje, gumę do żucia i wszelkie substancje (łącznie z wodą), świadomie dodane do żywności podczas jej wytwarzania, przygotowania lub obróbki.
Środkami spożywczymi nie są np. pasze, tytoń i rośliny przed dokonaniem zbiorów.