Rząd przyjął we wtorek projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Powód zmian? Konieczność dostosowania polskiego prawa do nowych przepisów o wspólnej organizacji rynku wina wprowadzonych w UE.
Cel? Uproszczenie i ujednolicenie wymagań dotyczących wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność związaną z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich. Jego prowadzenie powierzono dyrektorowi generalnemu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). W nowych przepisach zniknąć ma obowiązek posiadania planu obiektów budowlanych na potrzeby dokonania wpisu do rejestru. Nie trzeba będzie mieć już także zbiorników do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich o określonych minimalnych dozwolonych pojemnościach.
Czytaj także: Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich
Podnosi się też wymagania jakościowe dla niektórych kategorii fermentowanych napojów winiarskich. Wprowadza się także zmiany kategorii w ramach fermentowanych napojów winiarskich, które pozwolą na lepsze dostosowanie się producentów do wymagań rynku – w szczególności dotyczy to alkoholi aromatyzowanych: cydru i perry.
Na kilka sposobów zwiększa się konkurencyjność drobnych producentów wyrabiających cydr, cydr jakościowy, cydr lodowy, perry, perry jakościowe, perry lodowe, wina owocowe jakościowe oraz miód pitny jakościowy – z surowców wytwarzanych głównie we własnym gospodarstwie. Po pierwsze – zwiększa się maksymalną wielkość produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 000 l/rok do 100 000 l/rok.