W pierwszej kolejności przedsiębiorca powinien szukać kupca wśród rolników indywidualnych. Musi jednak pamiętać, że nie chodzi o każdego rolnika.
Zgodnie z definicją z ustawy rolnej rolnikiem indywidualnym jest ten, kto jest m.in. właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych. Łączna powierzchnia nabywanych użytków rolnych nie może przekraczać 300 ha. Rolnik nabywca musi mieć kwalifikacje rolnicze, czyli wykształcenie rolnicze (zasadnicze zawodowe, średnie lub wyższe) oraz odpowiedni staż pracy w rolnictwie.
Rolnik powinien też co najmniej pięć lat mieszkać w gminie, na której obszarze położona jest jedna z nieruchomości wchodzących w skład gospodarstwa rolnego, i w tym czasie osobiście prowadzić to gospodarstwo – pracować w nim oraz podejmować wszelkie decyzje dotyczące działalności rolniczej.
Gdy przedsiębiorca nie znajdzie rolnika, może sprzedać grunt innej osobie – fizycznej lub prawnej, ale musi mieć na to zgodę prezesa Agencji Nieruchomości Rolnej. Jak ją uzyskać? Wniosek składa się osobiście, przez pełnomocnika lub można przesłać pocztą do prezesa oddziału regionalnego ANR właściwego ze względu na położenie nieruchomości. Ich adresy są na stronie internetowej ANR: www.anr.gov.pl.
Wniosek musi zawierać: dane zbywcy oraz nabywcy, informacje o przeznaczeniu nieruchomości w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub w studium uwarunkowań, dane z ewidencji gruntów i budynków, księgi wieczystej oraz obciążeniach.