To efekt wykrycia w kilku przypadkach koronawirusa SARS-CoV-2 w mrożonych owocach morza sprowadzanych do Chin.

"Służby celne i lokalne władze kilkukrotnie wykryły koronawirusa na importowanej, mrożonej żywności, co dowodzi ryzyka skażenia (jej koronawirusem SARS-CoV_2)" - głosi komunikat Miejskiego Biura ds. Handlu z Pekinu wysłany do firm zajmujących się importem żywności.

Miejskie Biuro wzywa te firmy, aby uważnie analizowały sytuację epidemiczną poza granicami Chin i "proaktywnie unikały importu mrożonej żywności z obszarów ciężko dotkniętych koornawirusem". Firmy mają sporządzić "alternatywne plany importowe".

W Chinach od ponad miesiąca nie wykryto lokalnego zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, ale w ubiegłym tygodniu pojawiły się doniesienia o wykryciu śladów wirusa na opakowaniach mrożonej żywności w prowincji Jilin i w mieście Qingdao.

Władze Chin we wrześniu zakazywały sprowadzania mrożonych owoców morza od dostawców z Brazylii, Indonezji i Rosji.