fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

CYFROWA Technologie

Sztuczne mięso z Izraela niedługo trafi do sklepów

Bloomberg
Izraelski startup Future Meat Technologies rozpocznie sprzedaż w 2021 roku. Mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych może zmniejszyć cierpienia zwierząt, ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także zużycie wody.

Firma Future Meat Technologies nazywa siebie pionierem w zakresie oszczędnej, wolnej od GMO produkcji mięsa laboratoryjnego z komórek zwierzęcych, bez konieczności ich hodowli. Jej „zrównoważony” model produkcji, powoduje zmniejszenia skali korzystania z gruntów i redukcję emisji gazów cieplarnianych o niemal 80 proc. Jest to ważne, gdyż obecnie wykorzystujemy około 70 proc. ziemi uprawnej jedynie na cele związane z produkcją mięsa, a 20 do 50 proc. emisji gazów cieplarnianych ma z nią związek.

Tworzenie etycznego mięsa odbywa się przez umieszczenie komórek macierzystych z tłuszczu lub mięśni zwierzęcia w pożywce hodowlanej, która karmi komórki, umożliwiając im wzrost. Pożywkę umieszcza się następnie w bioreaktorze w celu wsparcia wzrostu komórek.

Start-up planuje wypuścić na rynek produkty hybrydowe, które łączą białka roślinne i komórki zwierzęce w celu uzyskania aromatu i smaku prawdziwego mięsa już w 2021 roku. Głównym problemem z którym będzie zmagać się firma jest obniżenie kosztów, tak aby ceny produktów były atrakcyjne dla konsumentów i tym samym konkurencyjne dla innych producentów. Będzie to możliwe dzięki zastosowaniu tańszych składników odżywczych.

Dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk deklaruje, że do 2022 roku zostanie uruchomiona linia mięsa hodowanego w laboratorium, które będzie kosztować mniej niż 20 dolarów za kilogram.

W ostatniej rundzie finansowania Future Meat Technologies zebrał 14 milionów dolarów. Firma planuje przeznaczyć te środki na rozszerzenie prac badawczo-rozwojowych i budowę zakładu produkcji mięsa laboratoryjnego. Obiekt ma powstać na południe od Tel Awiwu.

Tak ma wyglądać produkcja etycznego mięsa
mat. pras.

„Dzięki tej dotacji będziemy mogli przenieść hodowane mięso z laboratorium do hali produkcyjnej i rozpocząć współpracy z naszymi partnerami w celu wprowadzenia naszego produktu na rynek. Rozwiniemy nie tylko globalną sieć inwestorów i doradców, ale także zapewnimy firmie wystarczający kapitał, który w ciągu najbliższych dwóch lat pozwoli nam osiągnąć odpowiednie koszty produkcji”- informuje dyrektor generalny Future Meat Technologies, Rom Kshuk.

W poprzednią rundę finansowania zaangażował się największy amerykański producent mięsa Tyson Foods. „To nasza pierwsza inwestycja w spółkę z siedzibą w Izraelu” – powiedział. „Kontynuujemy znaczne inwestycje w naszą tradycyjną działalność mięsną, ale wierzymy również w odkrywanie nowych możliwości, które dają konsumentom większy wybór”- mówił Justin Whitmore, dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju w Tyson Foods.

Future Meat nie jest jedyną firmą, która postanowiła stworzyć etyczne mięso hodowane w laboratorium. W ciągu ostatnich kilku lat powstało kilkadziesiąt firm, głównie w Stanach Zjednoczonych i Europie, w tym m.in. Memphis Meats, Aleph Farms czy Higher Steaks.

Źródło: cyfrowa.rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA