Biznes

Polskie święta na bogato

123RF
Wydajemy na Boże Narodzenie coraz więcej, ale sami mniej gotujemy. Rezygnujemy z karpia i żywej choinki.

Dla 20 proc. Polaków święta oznaczają kłopoty finansowe z racji zbyt pochopnych wydatków. Najważniejszym zwyczajem staje się obdarowywanie najbliższych: na prezenty przeznaczamy już połowę budżetów świątecznych – wynika z badania ARC Rynek i Opinia dla BIG InfoMonitor.

Większe wydatki oznaczają także zmianę przyzwyczajeń. Co czwarty z nas na święta woli kupić dania gotowe, niż samodzielnie je przygotować. Coraz więcej osób zamawia katering w restauracji czy wyspecjalizowanej firmie. Mimo że koszt takiej opcji jest nawet o kilkanaście procent wyższy niż przed rokiem.

– Zdrożały składniki, ale głównie chodzi o koszty pracy. Jeśli ktoś chce mieć ręcznie, a nie maszynowo, lepione pierogi, musi za to więcej zapłacić – mówi właściciel jednej z firm kateringowych. Maszynowo lepione pierogi w dyskoncie kosztują kilka złotych za kilogram, te robione ręcznie 20–30 zł. W przypadku innych potraw różnice między daniami gotowymi a przygotowanymi na zamówienie są po...

Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL