Pandemia: McDonald's wstrzymuje otwieranie restauracji w USA

McDonald's zdecydował, że w związku ze wzrostem zakażeń koronawirusem w USA wstrzyma przez następne 21 dni dalsze otwieranie restauracji w kraju.

Aktualizacja: 03.07.2020 13:11 Publikacja: 03.07.2020 11:46

Pandemia: McDonald's wstrzymuje otwieranie restauracji w USA

Foto: Bloomberg

Według informacji agencji Reutera Joe Erlinger, prezydent McDonald's w USA i Mark Salebra, szef National Franchisee Leadership Alliance napisali specjalny list do pracowników tłumacząc, że rośnie liczba infekcji i otwarcie kolejnych restauracji nie jest bezpieczne, zarówno dla klientów, jak i pracowników McDonald's.

Kierownictwo sieci zaleciło też managerom otwartych lokali, by zapoznali się z lokalnymi zasadami i wytycznymi w sprawie zasad bezpieczeństwa podczas pandemii. W razie konieczności mają oni zamknąć ponownie lokale dla klientów i serwować tylko dania na wynos.

W Stanach już nadeszła druga fala epidemii. Po raz pierwszy dobowa liczba zakażeń SARS-CoV-2 przekroczyła 50 tys.

Kilka stanów zdecydowało, że w związku z drugą falą zachorowań nie pozwoli na ponowne otwarcie restauracji. Na ponowne otwarcie lokali nie zgadza się New Jersey oraz Nowy Jork, a gubernator Kalifornii Gavin Newsom zalecił restauracjom w kilku hrabstwach by na co najmniej trzy tygodnie zrezygnowały z otwierania lokali dla klientów.

McDonald's rozpoczął otwieranie swoich restauracji w maju - po dwóch miesiącach przerwy, ale stosując się do zasad bezpieczeństwa. W sumie sieć uruchomiła 2 tys. lokali, czyli około 15 wszystkich na terenie USA. Klienci mogli zjeść w restauracji posiłek, pod warunkiem, że zanim usiądą do stołu noszą maseczki ochronne i dezynfekują dłonie wchodząc do lokalu.

W czasie trwania pandemii wszystkie restauracje tej sieci oferujące dania na wynos normalnie funkcjonowały w USA.

Według informacji agencji Reutera Joe Erlinger, prezydent McDonald's w USA i Mark Salebra, szef National Franchisee Leadership Alliance napisali specjalny list do pracowników tłumacząc, że rośnie liczba infekcji i otwarcie kolejnych restauracji nie jest bezpieczne, zarówno dla klientów, jak i pracowników McDonald's.

Kierownictwo sieci zaleciło też managerom otwartych lokali, by zapoznali się z lokalnymi zasadami i wytycznymi w sprawie zasad bezpieczeństwa podczas pandemii. W razie konieczności mają oni zamknąć ponownie lokale dla klientów i serwować tylko dania na wynos.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
XX Jubileuszowy Międzynarodowy Kongres MBA
Biznes
Bruksela zmniejszy rosnącą górę europejskich śmieci. PE przyjął rozporządzenie
Biznes
Niedokończony obraz Gustava Klimta sprzedany za 30 mln euro
Biznes
Ozempic może ograniczyć picie alkoholu i palenie papierosów
Biznes
KGHM rozczarował. Mniej produkuje i sprzedaje