fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

Adobe Stock
60 proc. Polaków jada w restauracjach czy punktach gastronomicznych, to 20 proc. więcej niż rok wcześniej

Wartość rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering) w Polsce jest oceniana na 30,9 mld, a według analityków firmy doradczej PMR w ciągu minionych 12 miesięcy urósł on o 7 proc. Z kolei 2018 r. był także trzecim rokiem z rzędu, w którym branża odnotowała wzrost – w 2017 r. rynek urósł 7,2 proc., a w 2016 r. o 7,3 proc. Prognozy dla sektora HoReCa są pozytywne, w związku z dobrą kondycją polskiej gospodarki oraz wzrostem krajowej konsumpcji rynek w 2019 zwiększy się o ponad 6 proc. Kolejne lata dla sektora zapowiadają się również bardzo optymistycznie.

Polacy wydają na posiłki

– Rok 2018 był kolejnym korzystnym rokiem dla rynku gastronomicznego. Z roku na rok coraz więcej Polaków bywa w lokalach gastronomicznych, liczba gości w ubiegłym roku wzrosła o ponad 20 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim, osiągając najwyższy poziom w ostatnim dziesięcioleciu. Również średnie miesięczne wydatki w lokalach po raz pierwszy przekroczyły poziom 100 zł – mówi Dorota...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA