Tekst autorstwa naszego redakcyjnego kolegi pt. „Polskie firmy też już robią mięso i ser z roślin", ukazał się w „Rzeczpospolitej" 28 sierpnia 2019 r. Dostał on wyróżnienie w konkursie „Pióro odpowiedzialności", za opisanie nowego, rosnącego trendu na rynku żywności, jakim jest produkcja wyrobów bezmięsnych.

Główną nagrodę w kategorii artykułów na temat odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji zdobył tekst Adama Grzeszaka pt. „Zalani plastikiem", który ukazał się w Polityce 18 czerwca 2019 r. Tekst został nagrodzony za dobrze udokumentowany materiał, ukazujący zarówno argumenty za, jak i przeciw plastikowi, a także dobry styl i tempo tekstu.

- Obserwujemy coraz wyższy poziom zgłoszonych prac. W tym roku oceniliśmy 65 teksty, a nagrodzić i wyróżnić zdecydowaliśmy się łącznie 9 artykułów. Laureatom serdecznie gratuluję i zachęcam wszystkich do zapoznania się z tymi wartościowymi publikacjami – mówi Marzena Strzelczak, dyrektorka generalna Forum Odpowiedzialnego Biznesu, przewodnicząca jury konkursu ,,Pióro odpowiedzialności".

Do 10 edycji konkursu dziennikarze i eksperci zgłosili łącznie 65 prac w trzech kategoriach. Prace konkursowe zostały oceniane przez jury składające się z dziennikarzy, publicystów, profesorów oraz przedstawicieli Forum Odpowiedzialnego Biznesu. W komisji oceniającej tradycyjnie zasiadali zwycięzcy poprzednich edycji konkursu. Forum Odpowiedzialnego Biznesu to organizacja pozarządowa, która działa już od 2000 r. i zajmuje się koncepcją społecznej odpowiedzialności biznesu.