Częściowe otwarcie gastronomii ma zależeć od liczby zakażeń. Możliwość wznowienia działalności kawiarnianych lub restauracyjnych ogródków ma być sygnałem, żeby do Wielkanocy jednak spróbować wytrwać w reżimie sanitarnym - informuje RMF FM.

Lokale gastronomiczne od października zeszłego roku mogą sprzedawać wyłącznie dania na wynos.

Według RMF FM w rządzie jest coraz więcej zwolenników ponownego otwarcia restauracji.

Minister zdrowia Adam Niedzielski mówił w czwartek, że "jeśli na przełomie marca i kwietnia będziemy mieli za sobą apogeum trzeciej fali, to będziemy przywracali wszystkie działalności". - Święta wielkanocne będą takie jak rok temu, ale być może po nich będziemy podejmowali odważniejsze decyzje luzujące obostrzenia - stwierdził Niedzielski.

Minister zdrowia w programie "Tłit" Wirtualnej Polski pytany był o kwestie dotyczące obostrzeń i rezygnacji z poluzowań z 12 lutego. Jak podkreślił, analizowane są różne warianty i scenariusze, ale "na razie żadna decyzja nie została podjęta".