Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.
Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.
Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Heleny Janik do wytworzenia sztućców wykorzystał łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego oraz surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł. Innowacyjna kompozycja zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA).
Do 2021 roku ze wszystkich sklepów w Unii Europejskiej mają zniknąć plastikowe, jednorazowe sztućce, naczynia i słomki oraz patyczki higieniczne, które stanowią w sumie ponad 70 proc. odpadów morskich.