Polscy naukowcy zrobili ekologiczne sztućce z surowców odnawialnych

Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zrobili jednorazowe sztućce ze specjalnego polimeru. Są ekologiczne.

Aktualizacja: 17.03.2019 12:49 Publikacja: 20.02.2019 16:27

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż.

Zespół w składzie od lewej: mgr inż. Agnieszka Haryńska, mgr inż. Paweł Szarlej, prof. dr hab. inż. Helena Janik, dr hab. inż. Justyna Kucińska-Lipka, dr inż. Maciej Sienkiewicz

Foto: pg.edu.pl

Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.

Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Heleny Janik do wytworzenia sztućców wykorzystał łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego oraz surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł. Innowacyjna kompozycja zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA).

Do 2021 roku ze wszystkich sklepów w Unii Europejskiej mają zniknąć plastikowe, jednorazowe sztućce, naczynia i słomki oraz patyczki higieniczne, które stanowią w sumie ponad 70 proc. odpadów morskich.

Kraje należące do UE mają też obowiązek przygotowania programu, zachęcającego obywateli do korzystania z produktów wielokrotnego użytku oraz recyklingu.

Ekopolimer otrzymano z mąki ziemniaczanej oraz biopolimeru polilaktyd (PLA), otrzymywanego z kukurydzy, a sztućce w niczym nie ustępują pod względem jakości i wyglądu plastikowym odpowiednikom.

Nowy ekopolimer został opracowany w Katedrze Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej i może być wykorzystywany nie tylko do produkcji jednorazowych sztućców, ale także talerzy i słomek. Mogą być one kompostowane wraz z resztkami jedzenia i ulegają całkowitej biodegradacji.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Biznes
Dobre 30 lat leasingu. Będą kolejne rekordy
Biznes
Nowy zakład Azotów pełną parą ruszy za kilka miesięcy
Biznes
UE zamienia słowa w czyny: broń dla Ukrainy za rosyjskie pieniądze
Materiał partnera
Samochód elektryczny potrzebuje energii tak samo jak telefon
Biznes
Sztuczna inteligencja jest lustrem ludzkości