Akcyza od piwa: mały browar zapłaci połowę podatku

Podatnik, który zamierza w danym roku kalendarzowym wyprodukować mniej niż 200 000 hektolitrów piwa, będzie mógł skorzystać ze zwolnienia z akcyzy w wysokości 50 proc. jej należnej kwoty.

Publikacja: 31.10.2018 04:50

Akcyza od piwa: mały browar zapłaci połowę podatku

Foto: Adobe Stock

Taki pogląd wynika z interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 4 września 2018 r. (0111- KDIB3-3.4013.163.2018.1.PJ).

W stanie faktycznym wnioskodawca wskazał, że w minionym roku kalendarzowym wyprodukował około 350 000 hektolitrów piwa, jednak w bieżącym roku i nadchodzących latach zamierza ograniczyć wolumen swojej produkcji poniżej 200 000 hektolitrów piwa rocznie. Co więcej, wnioskodawca jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych producentów piwa, prowadzi działalność w miejscu innym niż pozostali przedsiębiorcy, nie korzysta z licencji od innego producenta. W związku z powyższym wnioskodawca zapytał, czy będzie w bieżącym roku uprawniony do skorzystania ze zwolnienia z akcyzy, wyrażonego w znowelizowanym § 13 ust. 1 rozporządzenia ministra rozwoju i finansów w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (dalej: rozporządzenie).

Niezależność i wolumen produkcji

Wnioskodawca podniósł, że spełnia warunki do skorzystania ze zwolnienia dla niewielkich producentów piwa w kwocie 50 proc. kwoty akcyzy obliczonej z zastosowaniem stawki akcyzy określonej w ustawie o podatku akcyzowym. Przede wszystkim spełnia warunki związane z niezależnością produkcji – po pierwsze, jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych przedsiębiorców wytwarzających piwo. Po drugie, prowadzi działalność w miejscu odrębnym od innych producentów piwa. Po trzecie, nie wytwarza piwa na podstawie licencji uzyskanej od innego producenta.

Większe wątpliwości wnioskodawcy budził warunek wyprodukowania nie więcej niż 200 000 hl piwa w ciągu roku kalendarzowego. Przywołał on brzmienie przepisu sprzed nowelizacji, który odnosił się do roku kalendarzowego poprzedzającego rok podatkowy. Co więcej, w poprzednim stanie prawnym zwolnienie było tym mniejsze, im bardziej podatnik zbliżał się do progu 200 000 hl wyprodukowanego piwa. Powołując się na obecne brzmienie regulacji podatnik stwierdził, że możliwość zastosowania zwolnienia należy uzależnić od ilości piwa wyprodukowanej w bieżącym, a nie poprzednim roku kalendarzowym. Jeżeli więc nie planuje przekroczyć progu 200 000 hl piwa wyprodukowanego w ciągu roku, to będzie mógł skorzystać ze zwolnienia z § 13 ust. 1 rozporządzenia.

Niebezpieczny próg

Organ interpretacyjny uznał stanowisko wnioskodawcy za prawidłowe. Zgodził się, że jest on podmiotem samodzielnym – jest niezależny prawnie i ekonomicznie, posiada miejsce prowadzenia działalności gospodarczej odrębne od innych producentów piwa, nie korzysta z licencji na wytwarzanie piwa od innego przedsiębiorcy.

Co więcej, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej uznał, że jeżeli w danym roku podatnik nie wyprodukuje więcej niż 200 000 hl piwa, to tym samym spełni wszystkie warunki i będzie uprawniony do zastosowania zwolnienia wyrażonego w § 13 ust. 1 rozporządzenia. Organ podniósł równocześnie, że w przypadku przekroczenia progu 200 000 hl do całości wyprodukowanego piwa stosuje się stawkę podstawową akcyzy określoną w ustawie o podatku akcyzowym.

Czytaj też: Zmiany zasad opodatkowania piw smakowych

Jan Jakub Matak, konsultant w dziale Doradztwa Podatkowego Deloitte

Zwolnienie, które jest tematem komentowanej interpretacji, jest nakierowane na obniżenie kosztów produkcji piw rzemieślniczych – konsumenci takich piw wiedzą, że są one co do zasady kilkakrotnie droższe od piw produkowanych przez wielkie koncerny. Z drugiej jednak strony, jak można przeczytać w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia regulującego ten przywilej, celem zwolnienia nie jest obniżenie ceny finalnej piwa, tylko umożliwienie zainwestowania zaoszczędzonych środków pieniężnych w rozwój małych browarów.

Wątpliwości budzić może restrykcyjne brzmienie przepisów. Mianowicie, omawiane zwolnienie przysługuje albo w odniesieniu do całego wolumenu wyprodukowanego piwa poniżej 200 000 hl, albo nie przysługuje w ogóle. Taka konstrukcja nakierowana była zapewne na uniknięcie sytuacji, w której ze zwolnienia mógłby korzystać każdy browar do ilości 200 000 hl piwa, choć mechanizm stosowany do czasu nowelizacji również zapobiegał takim nadużyciom. Natomiast obecnie przekroczenie dopuszczalnego wolumenu produkcji choćby o jeden litr będzie powodować „skokowe" powstanie dużej kwoty zobowiązania podatkowego (w poprzednim stanie prawnym zobowiązanie podatkowe rosło stopniowo wraz z przekraczaniem kolejnych progów wolumenów produkcji).

Tak więc obecne brzmienie przepisu jest swoistą pułapką dla podatnika – minimalne przekroczenie limitu rocznej produkcji spowoduje powstanie dużego zobowiązania podatkowego. Dlatego też podatnik będzie zmuszony bardzo uważnie liczyć litry wyprodukowanego piwa, aby nie zostać zobowiązany do zapłaty większej kwoty podatku akcyzowego.

Co więcej, obowiązujące brzmienie przepisu może prowadzić do różnych wypaczeń natury biznesowej. Właściciele małych browarów mogą bowiem celowo ograniczać wolumen produkcji, aby zachować atrakcyjną preferencję podatkową – co też być może miało miejsce w niniejszej interpretacji, bowiem wnioskodawca sam opisał swój zamiar zmniejszenia produkcji. Nie jest wykluczone, że chcąc zachować prawo do zwolnienia podatkowego producenci piwa będą celowo zatrzymywali swoją działalność w ciągu roku, co może skutkować np. zwolnieniami pracowników. Reasumując, obecne brzmienie przepisu – wbrew deklarowanemu celowi – może skutkować ograniczeniem chęci rozwoju małych browarów. ?

Taki pogląd wynika z interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 4 września 2018 r. (0111- KDIB3-3.4013.163.2018.1.PJ).

W stanie faktycznym wnioskodawca wskazał, że w minionym roku kalendarzowym wyprodukował około 350 000 hektolitrów piwa, jednak w bieżącym roku i nadchodzących latach zamierza ograniczyć wolumen swojej produkcji poniżej 200 000 hektolitrów piwa rocznie. Co więcej, wnioskodawca jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych producentów piwa, prowadzi działalność w miejscu innym niż pozostali przedsiębiorcy, nie korzysta z licencji od innego producenta. W związku z powyższym wnioskodawca zapytał, czy będzie w bieżącym roku uprawniony do skorzystania ze zwolnienia z akcyzy, wyrażonego w znowelizowanym § 13 ust. 1 rozporządzenia ministra rozwoju i finansów w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (dalej: rozporządzenie).

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
ZUS
ZUS przekazał ważne informacje na temat rozliczenia składki zdrowotnej
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Prawo karne
NIK zawiadamia prokuraturę o próbie usunięcia przemocą Mariana Banasia
Aplikacje i egzaminy
Znów mniej chętnych na prawnicze egzaminy zawodowe
Prawnicy
Prokurator Ewa Wrzosek: Nie popełniłam żadnego przestępstwa
Prawnicy
Rzecznik dyscyplinarny adwokatów przegrał w sprawie zgubionego pendrive'a