Taki pogląd wynika z interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 4 września 2018 r. (0111- KDIB3-3.4013.163.2018.1.PJ).
W stanie faktycznym wnioskodawca wskazał, że w minionym roku kalendarzowym wyprodukował około 350 000 hektolitrów piwa, jednak w bieżącym roku i nadchodzących latach zamierza ograniczyć wolumen swojej produkcji poniżej 200 000 hektolitrów piwa rocznie. Co więcej, wnioskodawca jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych producentów piwa, prowadzi działalność w miejscu innym niż pozostali przedsiębiorcy, nie korzysta z licencji od innego producenta. W związku z powyższym wnioskodawca zapytał, czy będzie w bieżącym roku uprawniony do skorzystania ze zwolnienia z akcyzy, wyrażonego w znowelizowanym § 13 ust. 1 rozporządzenia ministra rozwoju i finansów w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (dalej: rozporządzenie).
Niezależność i wolumen produkcji
Wnioskodawca podniósł, że spełnia warunki do skorzystania ze zwolnienia dla niewielkich producentów piwa w kwocie 50 proc. kwoty akcyzy obliczonej z zastosowaniem stawki akcyzy określonej w ustawie o podatku akcyzowym. Przede wszystkim spełnia warunki związane z niezależnością produkcji – po pierwsze, jest prawnie i ekonomicznie niezależny od innych przedsiębiorców wytwarzających piwo. Po drugie, prowadzi działalność w miejscu odrębnym od innych producentów piwa. Po trzecie, nie wytwarza piwa na podstawie licencji uzyskanej od innego producenta.
Większe wątpliwości wnioskodawcy budził warunek wyprodukowania nie więcej niż 200 000 hl piwa w ciągu roku kalendarzowego. Przywołał on brzmienie przepisu sprzed nowelizacji, który odnosił się do roku kalendarzowego poprzedzającego rok podatkowy. Co więcej, w poprzednim stanie prawnym zwolnienie było tym mniejsze, im bardziej podatnik zbliżał się do progu 200 000 hl wyprodukowanego piwa. Powołując się na obecne brzmienie regulacji podatnik stwierdził, że możliwość zastosowania zwolnienia należy uzależnić od ilości piwa wyprodukowanej w bieżącym, a nie poprzednim roku kalendarzowym. Jeżeli więc nie planuje przekroczyć progu 200 000 hl piwa wyprodukowanego w ciągu roku, to będzie mógł skorzystać ze zwolnienia z § 13 ust. 1 rozporządzenia.
Niebezpieczny próg
Organ interpretacyjny uznał stanowisko wnioskodawcy za prawidłowe. Zgodził się, że jest on podmiotem samodzielnym – jest niezależny prawnie i ekonomicznie, posiada miejsce prowadzenia działalności gospodarczej odrębne od innych producentów piwa, nie korzysta z licencji na wytwarzanie piwa od innego przedsiębiorcy.