Informację podał majowy unijny dziennik urzędowy.
Spór w przedmiotowej sprawie powstał pomiędzy Dyrektorem Izby Celnej w Poznaniu a Kompanią Piwowarską S.A. w Poznaniu, która jest producentem piwa, w tym również piwa smakowego.
Piwo smakowe powstaje poprzez zmieszanie piwa tradycyjnego z syropem cukrowym, substancjami aromatycznymi oraz wodą. Mieszanie następuje po zakończeniu fementacji alkoholowej i nie inicjiuje nowego procesu. Zwiększa jednak gęstość powstałego napoju, co można wykazać porównując ekstrakty piwa przed i po mieszaniu według stopni Plato.
Skala Plato wyrażana w stopniach określa procentową zawartości ekstraktu słodowo-chmielowego w półprodukcie piwa (brzeszcze nastawnej). Podczas fermentacji część ekstraktu zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, reszta pozostaje w piwie. Od ilości wykorzystanego ekstraktu zależy późniejsze zakwalifikowanie piwa jako lekkiego, pełnego lub mocnego.
Zawartość ekstraktu według art. 3 ust. 1 dyrektywy 92/83 w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych miarkuje również wysokość podatku akcyzowego, który producenci piwa zobowiązani są zapłacić. Ta kwestia natomiast okazuje się być kluczem opisywanego sporu.