Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Styl życia

Gwiazdy gotujš po domach

Kurt Scheller
Fotorzepa, ms Michał Sadowski
Alternatywš dla chodzenia po restauracjach, zamawiania cateringu staje się dzisiaj gotowanie w domu. Jednak nie samemu, ale pod okiem doœwiadczonego kucharza i w gronie przyjaciół
Polacy podróżujš i poznajš smaki œwiata. Nauczeni przez babcie lepienia pierogów i pieczenia mazurków na przekór chcš wiedzieć, jak zwijać sushi, przyrzšdzić tajskš zupę kokosowš z kurczakiem, indyjskie ciasto kukurydziane czy desery prosto z krajów Maghrebu. Nie wystarcza nam zasłużony kotlet schabowy z buraczkami. Na rynku pojawiła się nowa oferta nadrobienia zaległoœci z wiedzy o œwiatowej sztuce kulinarnej. Można zaprosić kucharza do domu. Zafundować sobie zajęcia praktyczno-techniczne we własnej kuchni, za własne pienišdze. Wybrane potrawy zostanš przygotowane na naszych oczach, nauczyciel nauczy nas przepisu, a dodatkowo uprzejmie snuć będzie ciekawš opowieœć na ich temat. Można się spodziewać, że jedzenie będzie dominujšcym tematem konwersacji tego wieczoru. [srodtytul]Biznesmen prowincjusz[/srodtytul]
Ktoœ, kto oglšdał film „Hitch” z Willem Smithem w roli głównej z 2005 roku, powinien wiedzieć, jak to wyglšda. Główny bohater jest tam zaproszony na przyjęcie, podczas którego goœcie uczš się przyrzšdzać potrawy, a potem próbujš. Nic prostszego. – Moja koleżanka zaprosiła do domu pana Tomasza Szymankiewicza z Akademii Sushi (szef kuchni restauracji Ginza w hotelu Hilton – red.). Przyszedł z japońskim kucharzem – mówi Andrzej Kryca z Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki, smakoszy i pasjonatów gotowania. – Mieliœmy się uczyć przygotowywania japońskich potraw. Do tej pory próbowałem robić sushi po swojemu. Po spotkaniu dowiedziałem się, jak je prawidłowo przygotować i jak powinno smakować. Różnica jest ogromna. Ludzie zapraszajš do domów kucharzy z różnych powodów. – Przeważnie sš to zamówienia indywidualne. Forma zajęć, termin, godzina i program układane sš w zależnoœci od potrzeb klienta. Często jest to prezent dla danej osoby – mówi Małgorzata Laskus z Akademii Kurta Schellera. – Uczestnikami kursów sš pojedyncze osoby, grupa przyjaciół bšdŸ rodzina. Innym typem klientów sš ambitni biznesmeni. – Podróżujš np. do Tajlandii. Czujš się tam, jakby byli z prowincji. Nic nie wiedzš na temat kultury kulinarnej czy zachowania się przy stole – wyjaœnia Dariusz Richter, jeden z dyrektorów sklepu sieciowego Kuchnie Œwiata, pasjonat kuchni Dalekiego Wschodu. – Chcš się doszkolić. Poczuć się dobrze i pewnie. Stać się koneserami, by kiedy siadajš przy stole, wiedzieć, co chcš jeœć, a czego nie. Których potraw warto spróbować, a których lepiej unikać. [srodtytul]Zapracować na kolację[/srodtytul] Popularnoœciš cieszy się nauka przygotowania sushi. Zrobienie go w domu przez profesjonalistę to koszt około 150 zł od osoby. W cenę takich kursów wliczone sš produkty i wyposażenie do gotowania. Popularne sš też kuchnie: tajska, indyjska, chińska, a także grecka. – Chętnie zamawiane sš zakšski wegetariańskie – mówi Michele Corlito z pomorskiej firmy Kucharz do Domu. Kursy domowe możemy podzielić na trzy rodzaje. Pierwsza opcja to taka, gdy grupa przyjaciół zrzuca się na produkty i wykładowcę. Jest to regularny kurs gotowania z biesiadš na koniec. Drugi wariant – gdy sponsor gospodarz zaprasza przyjaciół do siebie na przyjęcie z pokazem kulinarnym i pełnym kursem gotowania dla wszystkich. Każdy może spróbować swoich sił przy kuchni, ale może się tylko poprzyglšdać. Na koniec wszyscy jedzš. Poza tym jest tzw. rozszerzony catering. Kucharz przygotowuje potrawy w domu gospodarza, serwuje i opowiada o nich. Zdaniem Dariusza Richtera zjawisko staje się modne. – Moim zdaniem sš dwa powody. Zbieramy żniwo kulinarnych programów telewizyjnych, które sprawiły, że chętniej gotujemy w domu. Poza tym chcielibyœmy sami eksperymentować z kuchniš egzotycznš. Z suchych przepisów z ksišżek kucharskich nie dowiemy się przecież, jakiego smaku powinniœmy oczekiwać. Specjalista w domu rozwieje te wštpliwoœci. [ramka]Strony www. [link=http://kuchnieswiata.com.pl]kuchnieswiata.com.pl[/link] (Dariusz Richter); [link=http://sushiakademia.pl]sushiakademia.pl[/link] (Tomasz Szymankiewicz); [link=http://kucharzdodomu.pl]kucharzdodomu.pl[/link] (Michele Corlito); [link=http://schelleracademy.pl]schelleracademy.pl[/link] (Kurt Scheller)[/ramka]
ródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL