Strefa przyciąga inwestorów

Zakład przetwórstwa serwatki otwarto w Lidzbarku Warmińskim. Inwestycja Grupy Polmlek kosztowała 250 milionów złotych i dała 70 nowych miejsc pracy.

Publikacja: 12.07.2017 23:00

Lidzbark Warmiński jest jednym z miast, w którym zlokalizowane są tereny Warmińsko-Mazurskiej Specja

Lidzbark Warmiński jest jednym z miast, w którym zlokalizowane są tereny Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Foto: Fotolia

– To jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Wykorzystano tu innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W sumie przerabiamy tu do 3 mln litrów serwatki na dobę – mówi Marta Tomaszewska, dyrektor marketingu Grupy Polmlek. Dodaje, że dzięki tej inwestycji grupa została liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w naszej części Europy.

Zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy) wybudowano w Lidzbarku Warmińskim, na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (WMSSE).

– Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi najwyższej jakości odżywki dla osób aktywnych fizycznie, a światowi wytwórcy produktów spożywczych dla sportowców już dziś używają naszego WPC z Lidzbarka – dodaje dyr. Tomaszewska.

Najnowsze rozwiązania

Firma się chwali, że po raz pierwszy w historii polskiego mleczarstwa tak duża inwestycja została wykonana bez generalnego wykonawcy.

Budowa zakładu trwała nieco ponad rok. W szczytowym momencie na budowie pracowało łącznie do 700 osób dziennie, a w ciągu doby zużywano ok. 400 m sześc. betonu.

Inwestycja była gotowa w 2016 roku, ale dopiero teraz oficjalnie go otwarto, po uzyskaniu pełnych mocy produkcyjnych.

Cały proces produkcji w zakładzie w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Wszystkie instalacje budynku są sterowane przez kilka komputerów i czterech operatorów ulokowanych w jednym miejscu.

– Pozwala to na zoptymalizowane zarządzanie produkcją oraz energią, klimatyzacją czy wentylacją. Poza tym kompleks zbudowany został w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty wytwarzane spełniają najwyższe normy sanitarne – standardy farmaceutyczne – tłumaczy dyr. Tomaszewska.

Proszkownia została wyposażona w nowoczesne urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w innowacyjne systemy zaworowe, które wyposażone są w najbardziej zaawansowaną technologię zabezpieczania, mycia, płukania, a także dezynfekcji. Poza tym cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca.

– Na potrzeby nowej inwestycji Polmleku producent dostarczył największe w Europie silosy o pojemności 500 tys. litrów każdy. Zostały one wyprodukowane w Olsztynie. Co istotne, zakład w 95 proc. wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki – podkreśla przedstawicielka Polmleku.

Dodaje, że nowoczesna instalacja technologiczna w Lidzbarku Warmińskim daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne.

– Stworzenie nowego projektu ma ogromny wpływ na stabilizację i poprawę rynku serwatki – mówi dyr. Tomaszewska.

Dzięki inwestycji powstało 70 nowych miejsc pracy. Utrzymano tam też zatrudnienie ponad 600 dotychczasowych pracowników.

W nowych zakładzie przerabia się tu od 2,5 do 3 mln litrów serwatki dziennie, docelowa zaś zdolność produkcyjna ma wynosić 6 mln l.

Grupę Polmlek w 1994 r. zaczęli tworzyć Andrzej Grabowski i Jerzy Borucki. Przejmowali upadłe zakłady, by dojść do największej prywatnej mleczarni. Do grupy należą m.in. zakłady mleczarskie w Lidzbarku Warmińskim, Grudziądzu, Lipsku, Raciążu, Gościnie, Gdańsku-Maćkowy, Makowie Mazowieckim. Firma inwestuje też w całym sektorze spożywczym. Do grupy należy Fortuna produkująca soki i napoje w Tymienicach. Polmlek to firma w 100 proc. z polskim kapitałem, a jej właściciele zaliczają się do najbogatszych Polaków. Grupa zatrudnia ponad 3 tys. pracowników. Obroty sięgają 3,6 mld zł rocznie. Eksport stanowi od 30 do 40 proc. całej produkcji. Trafia głównie do krajów arabskich, Azji, a także Unii Europejskiej.

Kolejne projekty

W ostatnich latach Polmlek nie był jedyną firmą mleczarską, która inwestuje w WMSSE. W podstrefie Mrągowo powstaje nowoczesna fabryka proszków mlecznych należąca do Mlekpolu.

W ramach przedsięwzięcia zostaną wybudowane trzy zespoły budynków: budynek, w którym zostaną zamontowane instalacje do suszenia wyrobów mleczarskich o maksymalnej wysokości 43,5 m i powierzchni zabudowy ok. 3,1 tys. mkw. Poza tym powstaje budynek przyjęcia surowca i procesów obróbki wstępnej o maksymalnej wysokości do 10,5 m i powierzchni zabudowy ok. 3,5 tys. mkw. oraz budynek magazynowy o maksymalnej wysokości do 14,5 m i powierzchni zabudowy ok. 1,2 tys. mkw.

Koszt inwestycji szacowany jest na ok. 400 mln zł.

W I półroczu zarząd WMSSE wydał 18 zezwoleń na rozpoczęcie działalności na jej terenie. Łączne nakłady zadeklarowane przez inwestorów to niemal 1,4 mld zł. Firmy, które otrzymały zezwolenia, zadeklarowały zatrudnienie co najmniej 1043 nowych pracowników i utrzymanie 4154 miejsc pracy.

Największą inwestycją, jaka ma być realizowana na podstawie wydanego w I półroczu zezwolenia na terenach włączonych do WMSSE, będzie fabryka w Biskupcu. Inwestor – Horizont Project Development – deklaruje nakłady inwestycyjne w wysokości co najmniej 789 mln zł i utworzenie co najmniej 300 miejsc pracy.

Projekt zakłada budowę od podstaw dużego zakładu przetwórstwa drewna, w którym oprócz płyt wiórowych i melaminowych produkowane panele podłogowe i różnego rodzaju meble. Projekt przewiduje budowę obiektów produkcyjno-magazynowych o łącznej powierzchni ok. 170 tys. mkw.

Z podsumowania przedstawionego przez zarząd WMSSE wynika, że w latach 1997–2016 średnia roczna wartość deklarowanych nakładów inwestycyjnych wynosiła tam ok. 270 mln zł.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki: j.blikowska@rp.pl

– To jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Wykorzystano tu innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W sumie przerabiamy tu do 3 mln litrów serwatki na dobę – mówi Marta Tomaszewska, dyrektor marketingu Grupy Polmlek. Dodaje, że dzięki tej inwestycji grupa została liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w naszej części Europy.

Zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy) wybudowano w Lidzbarku Warmińskim, na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej (WMSSE).

Pozostało 90% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Regiony
Nie tylko infrastruktura, ale też kultura rozwijają regiony
Regiony
Tychy: Rządy w mieście przejmuje komisarz wybrany przez Mateusza Morawieckiego