Prenumerata 2018 ju˜ż w sprzedża˜y - SPRAWD˜!

Życie Rzeszowa i Podkarpacia

Zimowa oferta Bieszczad nie tylko dla narciarzy

Oryginalnej Podkarpackiej kuchnia, można spróbować w bieszczadzkich restauracjach.
Rzeczpospolita/Michał Walczak
Podkarpacie, w szczególnoœci Bieszczady, po letnim i jesiennym sezonie czeka teraz biały sezon.

Bieszczady jak i całe Podkarpacie sš atrakcyjne również zimš. Sš porzšdnie naœnieżone stoki narciarskie z wycišgami, łagodne pagórki, idealne dla poczštkujšcych. Jest przyzwoita baza hotelowa.

Kto nie powinien tu przyjeżdżać? Przede wszystkim turysta szukajšcy możliwoœci spędzenia urlopu w luksusowych warunkach, taki, który lubi kuchnię vega, jest przyzwyczajony do tego, że w hotelu czy pensjonacie zawsze jest jacuzzi i niewyobrażajšcy sobie urlopu bez spacerów po miejskim deptaku. Tego tutaj nie znajdzie.

Rozsšdne ceny

Ile kosztuje nocleg w te ferie? Ceny zaczynajš się od 35 zł od osoby. Jeœli wybierzemy wersję ze œniadaniem i obiadokolacjš, ten wydatek zwiększy się do 65 zł. Pakiety œwišteczne, 4-dniowe, zaczynajš się od 300 zł od osoby. Sezon w tym roku rozpoczyna się tuż przed Bożym Narodzeniem, potem na poczštku stycznia będzie kilka dni dołka, aż do 15 stycznia, kiedy to na zimowe ferie wyjedzie województwo mazowieckie. Koniec zimowego sezonu to połowa marca. – Ale to nie cenami konkurujemy z resztš polskich regionów, tylko jakoœciš i atrakcyjnoœciš usług – mówi Lucyna Pœciuk, jedna z najbardziej znanych osobowoœci w regionie, ze względu na bezpoœrednioœć wyrażania opinii nazywana „przewodniczkš wyklętš"... – Doskonale zdajemy sobie sprawę, że piękne widoki nie wystarczš, bo potrzebny jest wygodny nocleg i œwietne wyżywienie – podkreœla.

Podobno najlepiej karmiš w Cisnej, w Hoczwi, w Zakapiorze i Pod Malwami w Polańczyku. W Sanoku w Starej Karczmie na rynku i w restauracji Sami Swoi pod miastem.

– Niestety, jest tak, że jest u nas na co popatrzeć, bo widoki mamy piękne. Jest gdzie się przespać i dobrze zjeœć, ale na tym atrakcje się kończš. Nie ma galerii, muzeów, brak oferty na kiepskš pogodę, a przecież i na tym można byłoby zarobić – narzeka Lucyna Pœciuk. Jej zdaniem bieszczadzka turystyka potrzebuje „okršgłego stołu", przy którym usiedliby wszyscy zainteresowani rozwojem tej branży. – Nie chodzi o kolejnš konferencję, z której nic nie wynika, ale spotkanie robocze – uważa.

Czy Bieszczadom potrzebna jest promocja? – Mšdra zawsze, ale najskuteczniejsza jest ta oparta na szeptanej reklamie. Czyli byłem, widziałem, chcę wrócić. Wtedy będziemy tu mieli ludzi, którzy wiedzš, czego chcš i po co przyjechali – uważa Lucyna Pœciuk.

Kuchnia mało znana

Przyjeżdżajšcy w ten region Polacy, którzy nie mogš się nachwalić papieskich kremówek i podhalańskich oscypków, kaszubskich marynat rybnych, o podkarpackich potrawach niewiele potrafiš powiedzieć. Tutejsza kuchnia nie jest wyrafinowana. Opiera się na ziemniakach, kapuœcie, wszechobecnych grzybach, zwłaszcza rydzach i prawdziwkach, nazywanych tutaj dupkami, z silnš obecnoœciš czosnku i kminku, często z elementami kuchni żydowskiej. Najbardziej znane potrawy to maczanka, zalewajka, zupa z dupków, czyli grzybowa z prawdziwków ze szczodrym dodatkiem suszonych œliwek. Warto spróbować proziaków. Warte grzechu sš również: pierogi z najróżniejszymi farszami, najczęœciej nie z wody, tylko smażone, knysze – proziaki z nadzieniem. Miłe wspomnienie dla podniebienia pozostawiajš też kresowe hryczanyki, najróżniejsze nalewki, sałatki z dodatkiem rydzów kiszonych i solonych, mazidła z rydzami. Trzeba też wspomnieć o wielkim bogactwie bieszczadzkich ziół, przede wszystkim czosnku niedŸwiedziego, który nie roœnie dziko, ale jest uprawiany we wsi Manasterzec w Górach Słonnych. Uprawš i sprzedażš tego specjału zajmuje się Adam Kokos, który z Polańczyka wysyła na zamówienie zioła, przyprawy i herbatki.

Pyszne zagrody

W Serowym Raju w Bukowcu spróbujemy i z całš pewnoœciš kupimy wyjštkowe sery podpuszczkowe. Słynny jest również pensjonat „Czar PGR" i bacówka „Nikosowe Sery". Ten regionalny produkt jest już znany poza Podkarpaciem. Bacówka jest czynna zimš i tak reklamuje swoje menu: „Kartoplani hałuszky z bryndzš pieczone, podane z sosem kurkowym z kaparami – to proste, a jakże wykwintne i smakowite danie kuchni łemkowskiej w naszej wersji. Najlepszej jakoœci składniki wytworzone tutaj, w Bieszczadach, to podstawa kuchni regionu. Mleko, masło z Górnego Końca, bryndza od Nikosa, zioła od Adama i mamy potrawę. Smacznego wszystkim".

masz pytanie, wyœlij e-mail do autorki: d.walewska@rp.pl

ródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL