Lubelszczyzna oferuje niezwykle korzystne warunki do rozwoju przemysłu spożywczego z uwagi na rolniczy charakter przeważającej części województwa. Firmy z regionu specjalizują się w uprawach roślin przemysłowych oraz owoców i warzyw.
Walory przyrodnicze stwarzają dobre warunki do rozwoju turystyki oraz produkcji wyrobów regionalnych, w tym żywności ekologicznej. Na terenie województwa znajdują się dwa parki narodowe: Poleski i Roztoczański, oraz 16 parków krajobrazowych.
W regionie działa 18 uczelni wyższych, w których kształci się 5,6 proc. wszystkich studentów w skali kraju. Funkcjonują trzy specjalne strefy ekonomiczne: mielecka, starachowicka i tarnobrzeska, w których firmy mogą uzyskać 50–70-proc. ulgi w podatku dochodowym, w zależności od wielkości przedsiębiorstwa.
– Konkurencyjność naszej spółki została wzmocniona dzięki objęciu jej terenu przez SSE Mielec. Na chwilę obecną oznacza to znaczne inwestycje w park maszynowy, a w przyszłości korzystanie z ulg podatkowych – potwierdza Ryszard Mozgawa, dyrektor handlowy Fabryki Łożysk Tocznych Kraśnik.
– Nie widzę większych różnic w prowadzeniu firmy w województwie lubelskim czy na północy kraju, gdzie Spomlek ma dwa zakłady produkcyjne. Może jedynie Lubelskie cechuje się większym udziałem rolnictwa, co dla nas jest istotne, natomiast jest też większa konkurencja, co przekłada się na ceny płacone rolnikom za surowiec – komentuje Edward Bajko, prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.