VAT: fiskus ostrzega kelnerów

Usługa gastronomiczna musi być udokumentowana paragonem z kasy fiskalnej.

Aktualizacja: 19.07.2017 07:16 Publikacja: 19.07.2017 07:15

VAT: fiskus ostrzega kelnerów

Foto: Fotolia

Osoby, które nie ewidencjonują sprzedaży na kasie rejestrującej, można ukarać grzywną. To konkluzja komunikatu Ministerstwa Finansów (opublikowanego na stronie internetowej resortu) skierowanego do branży gastronomicznej.

Wydanie paragonu fiskalnego klientowi jest obowiązkiem kelnera – pisze ministerstwo. Niezależnie od tego, czy klient o niego prosi, czy też nie. Jeśli nie podejdzie po paragon, powinien być przyniesiony do stolika. Nie ma znaczenia, czy płaci gotówką czy kartą.

Nie wszyscy jednak stosują się do tego obowiązku. Zdarza się, że klienci restauracji dostają zamiast fiskalnego tzw. paragon (albo rachunek) kelnerski. Często jest podobny do zwykłego paragonu z kasy rejestrującej, czasami jest jednak wypisany odręcznie, na bloczku oznaczonym np. jako „pokwitowanie wpłaty".

Rachunek lub paragon kelnerski może służyć wyłącznie do rozliczeń pracodawcy z pracownikami, nie powinien zastępować paragonu fiskalnego – przestrzega Ministerstwo Finansów. Taki sposób dokumentowania usługi gastronomicznej jest niezgodny z przepisami o VAT. Może mieć zatem negatywne konsekwencje – zarówno dla przedsiębiorcy (właściciela restauracji), jak i dla kierownika zmiany i kelnera.

Jakie? Karę grzywny od 200 do 4000 zł. Przy czym ministerstwo nie ukrywa, że mandatem będzie ukarany zazwyczaj kelner, który zostanie przyłapany przez kontrolującego.

Resort finansów podkreśla, że nierejestrowanie transakcji w kasie oznacza, iż usługa została wykonana w tzw. szarej strefie. Ukrywanie prawdziwych obrotów powoduje, że należne podatki nie trafiają do budżetu. Wypycha też pracowników restauracji z legalnego rynku pracy.

Jeżeli bowiem nieuczciwy właściciel restauracji nie ujawnia przychodów, musi również ukrywać swoje koszty. Nie może w księgach wykazywać kosztów pensji czy składek ZUS kelnerów, ponieważ nie miałyby pokrycia w ujawnianych przychodach. Szybko by się okazało, że restauracja jest stale nierentowna (według ksiąg), chociaż normalnie funkcjonuje.

Nieuczciwy właściciel restauracji nie będzie zatem zatrudniał legalnie, tylko oferował pracę na czarno, bez umowy o pracę, bez opłacania składek ZUS.

Ministerstwo Finansów przypomina także, że prawdopodobieństwo kontroli w branży gastronomicznej jest wyższe niż w innych. Jest w niej bowiem spore ryzyko prowadzenia działalności w szarej strefie.

Paragony trzeba wydawać osobom fizycznym, które nie prowadzą działalności gospodarczej.

masz pytanie, wyślij e-mail do autora: p.wojtasik@rp.pl

Osoby, które nie ewidencjonują sprzedaży na kasie rejestrującej, można ukarać grzywną. To konkluzja komunikatu Ministerstwa Finansów (opublikowanego na stronie internetowej resortu) skierowanego do branży gastronomicznej.

Wydanie paragonu fiskalnego klientowi jest obowiązkiem kelnera – pisze ministerstwo. Niezależnie od tego, czy klient o niego prosi, czy też nie. Jeśli nie podejdzie po paragon, powinien być przyniesiony do stolika. Nie ma znaczenia, czy płaci gotówką czy kartą.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara