Firma nie może odliczyć VAT od obiadów dla pracowników

Zapewnienie pracownikom posiłków, by podczas 12-godzinnej zmiany nie krążyli po zakładzie i mogli pracować, nie ma zdaniem fiskusa związku z działalnością gospodarczą.

Publikacja: 31.03.2017 08:48

Firma nie może odliczyć VAT od obiadów dla pracowników

Foto: 123RF

Takiej odpowiedzi udzielił podatnikowi w niedawnej interpretacji dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS).

Spółka prowadzi zamknięty zakład produkcyjny, którego pracownikom umożliwiła odbieranie posiłków z tzw. lunchbusów (wozów gastronomicznych). Chodzi o osoby zatrudnione w w ruchu ciągłym, w 12-godzinnym systemie zmianowym. Posiłki dostarcza firma zewnętrzna, której kierowca wjeżdża na teren zakładu i każdego dnia podjeżdża pod instalacje produkcyjne według harmonogramu. Sprawdza uprawnienie do otrzymania posiłku bezprzewodowym czytnikiem – informacja zapisana jest na przepustkach pracowników. Ci nie decydują, co zjedzą, bo menu ustala firma.

Spółka opisała, że dzięki temu zwiększa efektywność wykorzystania czasu pracy pracowników zmianowych. Nie muszą opuszczać miejsca pracy, by np. wybrać się do stołówki. Nie tracą czasu, a poza tym, będąc na miejscu, mogą też szybciej zareagować np. w razie awarii.

Posiłki nie są posiłkami profilaktycznymi, jakie na podstawie prawa pracy trzeba zapewnić pracującym w szczególnie uciążliwych warunkach.

Firma chciała się upewnić, czy postępuje prawidłowo, odliczając VAT z faktur od dostawcy jedzenia. Nie opodatkowuje przekazania posiłków. Nie traktuje tej czynności jako świadczenia na rzecz pracowników, bo głównym beneficjentem tego systemu jest sama spółka, a nie pracownicy.

Dyrektor KIS odpowiedział, że spółka nie może odliczać VAT od tych zakupów, bo dotyczą one prywatnych potrzeb pracowników, a nie firmy.

– Pracownicy zobowiązani są świadczyć pracę niezależnie od tego, czy pracodawca zagwarantuje im posiłek w trakcie wykonywania swoich obowiązków – odpowiedział fiskus.

numer interpretacji: 1462-IPPP1.4512. 83.2017.1.MP

Takiej odpowiedzi udzielił podatnikowi w niedawnej interpretacji dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS).

Spółka prowadzi zamknięty zakład produkcyjny, którego pracownikom umożliwiła odbieranie posiłków z tzw. lunchbusów (wozów gastronomicznych). Chodzi o osoby zatrudnione w w ruchu ciągłym, w 12-godzinnym systemie zmianowym. Posiłki dostarcza firma zewnętrzna, której kierowca wjeżdża na teren zakładu i każdego dnia podjeżdża pod instalacje produkcyjne według harmonogramu. Sprawdza uprawnienie do otrzymania posiłku bezprzewodowym czytnikiem – informacja zapisana jest na przepustkach pracowników. Ci nie decydują, co zjedzą, bo menu ustala firma.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
ZUS
ZUS przekazał ważne informacje na temat rozliczenia składki zdrowotnej
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Prawo karne
NIK zawiadamia prokuraturę o próbie usunięcia przemocą Mariana Banasia
Aplikacje i egzaminy
Znów mniej chętnych na prawnicze egzaminy zawodowe
Prawnicy
Prokurator Ewa Wrzosek: Nie popełniłam żadnego przestępstwa
Prawnicy
Rzecznik dyscyplinarny adwokatów przegrał w sprawie zgubionego pendrive'a