Wyjątkowe mistrzostwa i wykwintne dania - najlepszy jesiotr w Polsce wyłoniony!

Rekordowa liczba 11 zespołów z całego kraju przystąpiła do rywalizacji w ramach IV Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2018. Na gości i sympatyków smacznej kuchni w Hotelu Atut**** w Licheniu czekały popisy kulinarne na najwyższym poziomie oraz wykwintne dania z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych. W tym roku nagroda główna powędrowała do Hotelu Restauracji Piano Lublin w składzie Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek. Przystawka i danie główne w ich wykonaniu najbardziej zachwyciły jurorów.

Publikacja: 20.03.2018 08:44

Wyjątkowe mistrzostwa i wykwintne dania - najlepszy jesiotr w Polsce wyłoniony!

Foto: (C)ANDRZEJ SIWINSKI

Organizatorzy wyselekcjonowali aż 12 dwuosobowych zespołów spośród 24 zgłoszeń z całego kraju, z czego do rywalizacji przystąpiło 11 ekip. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja „Pod Jesiotrem” Zdziersk koło Łabiszyna, „Dworzysko” Szczawno – Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Rezydencja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski.

Już na etapie samych zgłoszeń mieliśmy bardzo twardy orzech do zgryzienia. Dlatego zdecydowaliśmy się rozszerzyć grono zakwalifikowanych zespołów i zaprosić do Hotelu Atut aż 12 drużyn. W porównaniu do ubiegłorocznej decyzji, wprowadziliśmy subtelną zmianę. Uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować pyszną przystawkę. Jesiotr dla każdego kucharza stanowi prawdziwe wyzwanie, dlatego poziom konkursu był bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.

 

Jury, w skład którego weszli m.in. Jarzy Pasikowski, Tomasz Jakubiak i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez reprezentantów Hotelu Restauracji Piano Lublin (przystawka: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw;danie główne: jesiotr z patelni, ziołowa kruszonka, kolendrowy sernik z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym, selerem, ziemniakami i chrzanem. Na drugiej pozycji uplasowali się Tomasz Woźniak i Daniel Paś – Hotel Fabryka Wełny Pabianice (przystawka: wędzony jesiotr, kawior, rukiew wodna i rzodkiewka;danie główne: jesiotr, pęczak, puree por-cebula, brukiew z sosem nantua), a na trzeciej Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór-Jasica z Restauracji Gubałówka w Kościelisku (przystawka: jesiotr wędzony, kawior z jesiotra, foie gras, zielony ogórek, figa oraz found chef skorupiaki; danie główne: polędwica z jesiotra, puree z groszku, kaszanka, boczniak królewski oraz found chef skorupiaki).

 

Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. Celem organizatorów mistrzostw jest ekspozycja pozytywnych skojarzeń związanych z królewską rybą, która ze względu na brak ości oraz wartości odżywcze w przeszłości królowała na dworskich stołach.

 

Jesiotr to bardzo wymagająca ryba, którą trzeba w umiejętny sposób przygotować. Można go łatwo zepsuć, wymaga odpowiedniej obróbki kulinarnej. To bardzo szlachetna ryba, której wartości odżywcze staramy się przybliżać poprzez organizację mistrzostw – dodał Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury. Gościem specjalnym wydarzenia była najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni Ewa Wachowicz. – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Jesiotr to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita. Wyłonienie zwycięzców nie było wcale łatwe – dodała Ewa Wachowicz, będąca przewodniczącą jury VIP, które także wyróżniło Hotel Restauracji Piano Lublin.

 

Podczas Weekendu Kulinarnego w Hotelu Atut**** nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla przybyłych gości i uczestników. Wydarzenie wpisuje się w Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020), który rozwija polskie rybactwo. Mistrza kraju w potrawach i kawiorze z jesiotra wyłoniono podczas uroczystej, wieczornej gali. Impreza po raz pierwszy otrzymała nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. 

 

***

 

IV mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Adama Dmyterko i Jerzego Pasikowskiego. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa, które odbędą się 10 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut, po raz pierwszy zostały częścią Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Zwycięzcy konkursu otrzymają zaproszenie na wielki finał KPP podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

 

Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi w tym dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz czwarty będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotelu Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr. 

Sponsorami głównymi wydarzenia zostali Nestle Professional, DAJAR, Lexus Wrocław, Deutsche Bank oraz Iglotex. Patronat honorowy objął m.in. Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak. Partnerem mistrzostw jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, realizujące Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” na 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020).

W ramach wydarzenia swoje stoisko miało MGMiŻŚ, na którym odbywała się promocja Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020. PO RYBY 2014-2020, zatwierdzony przez Komisję Europejską, zakłada realizację 6 priorytetów oraz pomocy technicznej. Pomoc finansowa ukierunkowana została na wsparcie zarówno tradycyjnie rozumianego sektora rybackiego (jak to miało miejsce w perspektywie finansowej 2007-2013), jak i nowych komponentów, dotychczas finansowanych z innych źródeł niż fundusze UE – takich jak: rynek rybny, kontrola i egzekwowanie przepisów, gromadzenie danych oraz Zintegrowana Polityka Morska. Więcej szczegółów na stronie www.mgm.gov.pl

 

             

         

 

 

Więcej informacji:

Organizatorzy wyselekcjonowali aż 12 dwuosobowych zespołów spośród 24 zgłoszeń z całego kraju, z czego do rywalizacji przystąpiło 11 ekip. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja „Pod Jesiotrem” Zdziersk koło Łabiszyna, „Dworzysko” Szczawno – Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Rezydencja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski.

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
radio
Lech Janerka zaśpiewa w odzyskanej Trójce na 62-lecie programu
Kultura
Zmarł Leszek Długosz
Kultura
Timothée Chalamet wyrównał rekord Johna Travolty sprzed 40 lat
Kultura
Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie podaje datę otwarcia
Kultura
Malarski instynkt Sharon Stone