III Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Serwis kulinarny z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych.

Wybitni reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski już po raz trzeci odwiedzą Hotel Atut w Licheniu, gdzie zostaną przeprowadzone III mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Popisy kulinarne na najwyższym poziomie gwarantowane. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem odbędzie się 11 marca 2017 r. Dla przybyłych gości i uczestników przygotowano szereg atrakcji, m.in. warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Konkurs odbywa się pod patronatem Rzeczpospolitej. Wstęp jest bezpłatny.

Publikacja: 06.03.2017 09:47

III Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Serwis kulinarny z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych.

Tymczasem członkowie jury, a zarazem wybitni szefowie kuchni – Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko przeprowadzili wyborny serwis kulinarny w restauracji Ed Red w Warszawie. Na talerzach królowały jesiotr oraz kawior.

Kawior z jesiotra jest jedną z tych potraw, które potrafią wprowadzić w stan kulinarnego uniesienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ broni się swoim wybornym oraz bardzo intensywnym smakiem. Zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego kawioru. Moda na niego nie jest zatem dziełem przypadku – powiedział szef kuchni w restauracji Ed Red Adam Chrząstowski.

Historia jesiotra sięga prawie 250 mln lat wstecz. Jest on nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych gatunek ten jednak niemal całkowicie wyginął.

Zasiadam w jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra od samego początku. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r.  Zamysłem organizatorów było ukazanie wartości tej ryby tak, aby ponownie w najlepszej odsłonie wróciła na polskie stoły. Jestem przekonany, że całodniowa rywalizacja przyniesie wiele emocji, a przygotowane potrawy ponownie zachwycą bogactwem smaków i kompozycją – dodał szef kuchni w restauracji Pergola Adam Dmyterko.

W polskiej kuchni nie brakuje pomysłów na wykorzystanie kawioru z jesiotra. Kluczem do sukcesu jest zachowanie jego wyjątkowego smaku, który może zostać zakłócony poprzez nieodpowiedni i nadmierny dobór przypraw. Faktem jest, że ludzie na temat kawioru wiedzą zdecydowanie za mało, a przecież jego historia sięga XVI wieku. W Europie prawdziwą furorę zaczął jednak robić dopiero od XIX wieku i do dziś jest postrzegany jako symbol luksusu. Chcemy promować ten przysmak, skutecznie eksponując np. jego walory zdrowotne. Jego wartości odżywcze i minerały bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm – podsumował Robert Sowa, właściciel restauracji N31 restaurant & bar oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

***

Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi oraz dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz trzeci będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotel Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr. 

Sponsorami głównymi wydarzenia zostali Beluga, Dajar Horeca, Debic, Lexus Wrocław, Grupa Colian, Appetita ora Deutsche Bank. Patronat honorowy objął m.in. Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.

Tymczasem członkowie jury, a zarazem wybitni szefowie kuchni – Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko przeprowadzili wyborny serwis kulinarny w restauracji Ed Red w Warszawie. Na talerzach królowały jesiotr oraz kawior.

Kawior z jesiotra jest jedną z tych potraw, które potrafią wprowadzić w stan kulinarnego uniesienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ broni się swoim wybornym oraz bardzo intensywnym smakiem. Zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego kawioru. Moda na niego nie jest zatem dziełem przypadku – powiedział szef kuchni w restauracji Ed Red Adam Chrząstowski.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
radio
Lech Janerka zaśpiewa w odzyskanej Trójce na 62-lecie programu
Kultura
Zmarł Leszek Długosz
Kultura
Timothée Chalamet wyrównał rekord Johna Travolty sprzed 40 lat
Kultura
Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie podaje datę otwarcia
Kultura
Malarski instynkt Sharon Stone