Tymczasem członkowie jury, a zarazem wybitni szefowie kuchni – Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko przeprowadzili wyborny serwis kulinarny w restauracji Ed Red w Warszawie. Na talerzach królowały jesiotr oraz kawior.
Kawior z jesiotra jest jedną z tych potraw, które potrafią wprowadzić w stan kulinarnego uniesienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ broni się swoim wybornym oraz bardzo intensywnym smakiem. Zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego kawioru. Moda na niego nie jest zatem dziełem przypadku – powiedział szef kuchni w restauracji Ed Red Adam Chrząstowski.
Historia jesiotra sięga prawie 250 mln lat wstecz. Jest on nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych gatunek ten jednak niemal całkowicie wyginął.
Zasiadam w jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra od samego początku. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r. Zamysłem organizatorów było ukazanie wartości tej ryby tak, aby ponownie w najlepszej odsłonie wróciła na polskie stoły. Jestem przekonany, że całodniowa rywalizacja przyniesie wiele emocji, a przygotowane potrawy ponownie zachwycą bogactwem smaków i kompozycją – dodał szef kuchni w restauracji Pergola Adam Dmyterko.