Aby walczyć z tłuszczami trans, WHO wydała przewodnik REPLACE, dotyczący ich eliminacji.
Wyeliminowanie tłuszczów trans jest kluczem do ochrony zdrowia i ratowania życia. WHO szacuje, że każdego roku ich spożycie prowadzi do ponad 500 000 zgonów, związanych z chorobami układu krążenia.
Wytwarzane przemysłowo tłuszcze trans są zawarte w utwardzonych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna. Często obecne są także w przekąskach, pieczonych produktach spożywczych czy smażonych potrawach. Znajdują się także w nabiale i mięsie krowim, kozim oraz owczym, zwłaszcza w maśle czy mleku, ale w tym przypadku to już naturalne tłuszcze trans. One również są niebezpieczne dla zdrowia i nie należy z nimi przesadzać. Producenci często ich używają, ponieważ mają dłuższy okres trwałości niż inne tłuszcze. Mogą być jednak stosowane zdrowsze alternatywy, które nie wpływają na smak i koszt jedzenia.
- WHO wzywa do skorzystania z pakietu działań REPLACE w celu wyeliminowania wytwarzanych przemysłowo kwasów tłuszczowych trans z pożywienia - powiedział dyrektor generalny WHO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. - Wdrożenie sześciu strategicznych działań w pakiecie REPLACE pomoże osiągnąć eliminację tłuszczów trans i będzie zwycięstwem w globalnej walce z chorobami sercowo-naczyniowymi - dodał.
REPLACE zawiera sześć strategicznych działań, które mają zapewnić szybkie, całkowite i trwałe wyeliminowanie tłuszczów trans z pożywienia: