Stanowisko Stowarzyszenia Sędziów Irlandzkich w sprawie ataku na sędzię Aileen Donnelly

Stowarzyszenie Sędziów Irlandzkich wyraziło "najwyższą dezaprobatę wobec osobistych ataków i obelg skierowanych prawdopodobnie przeciwko sędzi Aileen Donnelly ze strony niektórych polskich mediów".

Aktualizacja: 16.03.2018 11:53 Publikacja: 16.03.2018 08:27

Foto: Adobe Stock

W Irlandii zatrzymano poszukiwanego przez polskiego służby Artura C. Mężczyzna poszukiwany był m.in. za handel narkotykami. Do ekstradycji Polaka nie dojdzie, ponieważ sędzia ma wątpliwości wobec przestrzegania zasad demokracji i praworządności w Polsce.

Sąd ekstradycyjny w Dublinie ogłosił, że przekażę sprawę do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Sędzia Aileen Donnelly poinformowała, że ostatnie zmiany w polskim sądownictwie doprowadziły do tego, że jest on "systematycznie uszkadzany".

Zdaniem Donnelly zmiany te doprowadziły do naruszenia praworządności i demokracji. - W Polsce minister sprawiedliwości jest teraz także prokuratorem generalnym i ma prawo do odgrywania aktywnej roli nad prezesami sądów. Może mieć na nich wpływ - oceniła.

Decyzja sędzie Donnelly wywołała falę komentarzy w Polsce. Przykładowo posłanka Prawa i Sprawiedliwości, Krystyna Pawłowicz stwierdziła, że jest to "oszczerstwo wymierzone w państwo polskie". - Podejrzewam, że w Irlandii również obowiązuje zasada legalizmu, czyli można orzekać tylko wtedy, jeśli prawo na to zezwoli. Uznanie swobodne jakiegoś sędziego, który być może wcześniej czytał literaturę, albo jakieś odpryski „Wyborczej", albo już tam gdzieś go ustawiano, bo sędziowie nasi bardzo często jeździli tam i ustawiali te środowiska sędziowskie itd. – powiedziała.

Z kolei wiceminister sprawiedliwości, Marcin Warchoł skomentował sprawę dla "Rzeczpospolitej" w następujący sposób: "Wydając decyzje o odmowie wydania polskiego obywatela w trybie Europejskiego Nakazu Aresztowania, dubliński sąd prezentuje podwójne standardy. W imię rzekomej walki i troski o praworządność w Polsce opóźnia ukaranie groźnego narkotykowego przestępcy".

Stanowisko w sprawie ataku na sędzię Aileen Donnelly wydało w czwartek Stowarzyszenie Sędziów Irlandzkich. Wyrażają w nim "najwyższą dezaprobatę wobec osobistych ataków i obelg skierowanych prawdopodobnie przeciwko członkini naszego stowarzyszenia Pani Sędzi Aileen Donnelly ze strony niektórych polskich mediów". Jak czytamy dalej, każda zainteresowana osoba lub strona ma prawo do krytyki wyroku lub orzeczenia Sądu, i ma prawo to robić nawet w stanowczych słowach. Ponieważ sędzia jest osobą sprawującą urząd publiczny, to podlega krytyce stron za sposób w jaki pełni swoje służbowe obowiązki, niemniej krytyka powinna się do tego ograniczać i dotyczyć decyzji sądu, a nie osobiście sędziego. - Pozostające bez związku ze sprawą odwołania do osobistego i prywatnego życia Pani Sędzi Donelly są całkowicie nieakceptowalne i potępiamy je w całej rozciągłości - podkreśla Stowarzyszenie Sędziów Irlandzkich.

W obronie irlandzkiej sędzi Aileen Donnelly stanęło też Europejskie Stowarzyszenie Sędziów (EAJ). - W świetle ostatnich ataków osobistych i agresywnej krytyki skierowanej przeciwko sędzi Aileen Donnelly pojawiającej się w niektórych polskich mediach, Europejskie Stowarzyszenie Sędziów wyraża całkowitą solidarność dla sędzi Aileen Donnelly oraz wszystkich Sędziów Irlandzkich - napisano w wydanym stanowisku.

Czytaj dalej. Kup teraz
Praca, Emerytury i renty
Płaca minimalna jeszcze wyższa. Minister pracy zapowiada rewolucję
Prawo dla Ciebie