Według danych przedstawionych przez Urząd, w 2014 r. kury znosiły najwięcej jaj - średnio 228. Najmniej, bo 195, jedna kura zniosła w 2012 r.

Z opublikowanych danych GUS wynika, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. Ich spożycie na przestrzeni dekady (2005-2015) spadło z 215 do 144 rocznie. W roku 2014. było to 155 jaj, w 2013 - 148, w 2012 - 140, w 2010 - 202.

GUS podał, że w 2015 r. w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej, bo 34,5 proc. w woj. wielkopolskim, a najmniej - 1,2 proc. - w woj. opolskim. Na drugiej pozycji było Mazowsze (18,9 proc.) W pozostałych województwach produkcja nie przekroczyła 7 proc.

Z informacji GUS wynika ponadto, że przeciętna cena jaj w ostatnich latach lekko wzrosła. W lutym 2017 r. na targowisku wynosiła ona 0,7 zł. W 2016 r. należało zapłacić przeciętnie 0,67 zł; w 2015 - 0,66 zł; w 2014 - 0,66 zł.