Rz: Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej?
Karol Szelągowski: Kontroli podlegają raporty dobowe oraz raporty okresowe, jak również prawidłowość wydawania paragonów, w tym czy wystawiane paragony zawierają wszystkie wymagane prawem elementy. Organy mogą też sprawdzić, czy kasa jest poddawana regularnym przeglądom technicznym oraz żądać udostępnienia dokumentacji o przebiegu eksploatacji kasy.
Z ostatniego komunikatu MF wynika, że pod lupę kontrolerów zostaną wzięci kelnerzy w restauracjach. Dlaczego?
Ministerstwo Finansów zauważyło, że w przypadku restauracji często zdarza się, iż nie są wystawiane paragony fiskalne. Zamiast paragonów fiskalnych wystawiane są rachunki lub paragony kelnerskie. Ponieważ dokumenty te nie są wystawiane przy użyciu kasy fiskalnej, więc nie są ewidencjonowane jako obrót. Ministerstwo upatruje w tym sygnału, że działalność w tej branży często prowadzona jest w szarej strefie. Skoro obrót nie jest zaewidencjonowany, to najprawdopodobniej nie został rozliczony VAT należny oraz przychód w podatkach dochodowych. Ministerstwo w swoim komunikacie idzie nawet dalej, sądząc że skoro brak dokumentowania usług gastronomicznych za pomocą kasy świadczy o braku przychodu, to przedsiębiorca najprawdopodobniej nie wykazuje też kosztów podatkowych, gdyż w przeciwnym razie z dokumentów wynikałoby, że jego działalność jest trwale nierentowna. Całość kosztów być może przewyższałaby ujawnioną część przychodów, co w dłuższym okresie jest mało wiarygodne. Zdaniem ministerstwa podatnicy prowadzący restauracje ukrywają zatem również koszty, co z kolei skłania ich do zatrudniania pracowników „na czarno" – bez odprowadzania zaliczek na PIT oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Uznano zatem, że branża restauracyjna zostanie objęta szczególną uwagą w przypadku typowania podatników do kontroli podatkowej.
Co grozi przedsiębiorcy za nieprawidłową ewidencję sprzedaży w kasie?