Napoje dla pracowników w firmowych kosztach

- Z przepisów bhp wynika, że pracodawcy muszą zapewnić osobom zatrudnionym wodę do picia, a w określonych przypadkach także inne napoje. - Wydatki na ten cel przedsiębiorca ma prawo rozliczyć w rachunku podatkowym. - Nie uwzględnia ich natomiast w przychodach pracownika podlegających opodatkowaniu PIT.

Publikacja: 08.07.2017 09:30

Napoje dla pracowników w firmowych kosztach

Foto: Fotolia.com

Nadejście upalnych letnich dni oznacza, że przedsiębiorcy, którzy są pracodawcami, powinni zintensyfikować działania związane z zapewnieniem ich pracownikom napojów chłodzących. Jak bowiem wynika z § 112 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych, oprócz wody, trzeba zapewnić także inne napoje.

Z art. 232 kodeksu pracy wynika, że pracodawca jest obowiązany zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Jednocześnie, przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów mówią, że pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy.

Trzeba zatem wyjaśnić co oznaczają szczególnie uciążliwe warunki zatrudnienia. Zgodnie z § 4 ust. 1 i 2 ww. rozporządzenia Rady Ministrów pracodawca zapewnia napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników (odpowiednio napoje zimne lub gorące w zależności od warunków pracy) pracownikom zatrudnionym:

- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25o C (w tym przypadku pracodawca jest obowiązany do zapewnienia napoi wzbogaconych o sole mineralne i witaminy),

- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej (WCI) powyżej 1000,

- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10o C lub powyżej 25o C,

- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet,

- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 25o C.

W konsekwencji tak ustalonych obowiązków pracodawcy, pojawia się kilka istotnych zagadnień podatkowych. Pierwsze to kwestia możliwości zaliczenia wydatków poniesionych na napoje dla zatrudnionych osób w ciężar kosztów uzyskania przychodów. Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy o PIT (art. 15 ust. 1 ustawy o CIT) wydatki ponoszone na rzecz pracowników w związku z nabyciem napojów chłodzących w związku z obowiązkami nałożonymi na pracodawcę w zakresie bhp spełniają wymagany warunek związku poniesionego kosztu z osiąganymi przychodami. Jednocześnie wydatki te nie są wymienione w tzw. negatywnym katalogu kosztów podatkowych (art. 23 ust. 1 ustawy o PIT, art 16 ust. 1 ustawy o CIT). Jeżeli zatem wydatki te są właściwie udokumentowane, to pracodawca ma prawo zaliczyć je do kosztów podatkowych.

Z punktu widzenia pracodawcy – płatnika podatku dochodowego z tytułu przychodów osiąganych przez jego pracowników istotne jest także, że zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o PIT zwolnione od podatku są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw. Wartość napojów nie powiększa zatem uzyskanych przez pracownika przychodów do opodatkowania.

Autor jest doradcą podatkowym

Nadejście upalnych letnich dni oznacza, że przedsiębiorcy, którzy są pracodawcami, powinni zintensyfikować działania związane z zapewnieniem ich pracownikom napojów chłodzących. Jak bowiem wynika z § 112 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych, oprócz wody, trzeba zapewnić także inne napoje.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Prawo karne
Przeszukanie u posła Mejzy. Policja znalazła nieujawniony gabinet
Prawo dla Ciebie
Nowe prawo dla dronów: znikają loty "rekreacyjne i sportowe"
Edukacja i wychowanie
Afera w Collegium Humanum. Wykładowca: w Polsce nie ma drugiej takiej „drukarni”
Edukacja i wychowanie
Rozporządzenie o likwidacji zadań domowych niezgodne z Konstytucją?
Praca, Emerytury i renty
Są nowe tablice GUS o długości trwania życia. Emerytury będą niższe