Nadejście upalnych letnich dni oznacza, że przedsiębiorcy, którzy są pracodawcami, powinni zintensyfikować działania związane z zapewnieniem ich pracownikom napojów chłodzących. Jak bowiem wynika z § 112 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych, oprócz wody, trzeba zapewnić także inne napoje.
Z art. 232 kodeksu pracy wynika, że pracodawca jest obowiązany zapewnić nieodpłatnie pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Jednocześnie, przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów mówią, że pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy.
Trzeba zatem wyjaśnić co oznaczają szczególnie uciążliwe warunki zatrudnienia. Zgodnie z § 4 ust. 1 i 2 ww. rozporządzenia Rady Ministrów pracodawca zapewnia napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników (odpowiednio napoje zimne lub gorące w zależności od warunków pracy) pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25o C (w tym przypadku pracodawca jest obowiązany do zapewnienia napoi wzbogaconych o sole mineralne i witaminy),
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej (WCI) powyżej 1000,