Pracodawca może sfinansować załodze posiłki bez podatku – potwierdziła skarbówka w najnowszej interpretacji. Nie zapłacą PIT, jeśli nie będzie można im przypisać wartości świadczenia.
Z pytaniem zwróciła się spółka z branży IT, która chcąc poprawić komfort pracy zatrudnionych, postanowiła zapewnić im posiłki w miejscu i w trakcie pracy w formie otwartego bufetu. Pracownicy mogą się częstować wystawionymi produktami spożywczymi i napojami bezalkoholowymi. Spółka napisała, że nie może przypisać indywidualnemu pracownikowi korzyści wynikającej z zapewnienia mu dostępu do posiłków. To pracownicy będą samodzielnie komponować swoje dania z zakupionych produktów. Spółka może obliczyć jedynie wartość statystyczną, np. podzielić poniesione koszty przez całkowitą liczbę zatrudnionych. Taka kalkulacja nie odzwierciedla jednak rzeczywistej korzyści dla pracowników. Spółka chciała potwierdzić, że w tej sytuacji po stronie zatrudnionych nie powstanie przychód.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej uznał stanowisko firmy za prawidłowe. Przypomniał, że zgodnie z wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z 8 lipca 2014 r. (K7/13) za przychody mogą być uznane świadczenia, które:
– zostały spełnione za zgodą pracownika (skorzystał z nich w pełni dobrowolnie),
– zostały spełnione w jego interesie (a nie w interesie pracodawcy) i przyniosły mu korzyść w postaci powiększenia aktywów lub uniknięcia wydatku, który musiałby ponieść,