Owoce zwiększają wydajność pracownika i poprawiają atmosferę w pracy

Firma fundująca jabłka pracownikom może zaliczyć wydatki do podatkowych kosztów.

Aktualizacja: 06.07.2016 12:14 Publikacja: 06.07.2016 08:46

Owoce zwiększają wydajność pracownika i poprawiają atmosferę w pracy

Foto: www.sxc.hu

Pracownik, który je owoce, jest zdrowszy i lepiej pracuje. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać takie zakupy w kosztach uzyskania przychodów.

Spójrzmy przykładowo na interpretację Izby Skarbowej w Poznaniu. Wystąpiła o nią spółka produkująca materace piankowe. Zatrudnia ponad 400 osób. Zależy jej, aby pracownicy zdrowo się odżywiali, ponieważ dzięki temu jest mniejsza absencja. Dlatego codziennie kupuje świeże owoce i warzywa: banany, jabłka, gruszki, rzodkiewki, kalarepę. Wystawiane są na tacach w pomieszczeniach socjalnych i każdy może się nimi częstować.

Zdaniem spółki wydatki na owoce można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. Tworzenie przyjaznych warunków pracy zwiększa bowiem renomę firmy. Fiskus nie miał nic przeciwko temu (interpretacja nr ILPB3/4510-1-528/15-4/JG).

Podobnie było w sprawie rozpatrywanej przez Izbę Skarbową w Katowicach. Spółka, która złożyła wniosek o interpretację, zapewniała, że zamierza regularnie kupować polskie owoce (przede wszystkim jabłka) dla pracowników. Będą w skrzynkach i koszach w ogólnodostępnych miejscach. Każdy chętny może z nich skorzystać.

Czy wydatki na zakupy są kosztem uzyskania przychodów? Firma uważa, że tak. Argumentuje, że owoce mają pozytywny wpływ na pracowników. Polepszają ich samopoczucie, poprawiają zdrowie, przyczyniają się do wzrostu motywacji. Efekt? Podniesienie wydajności pracy. Przekłada się to na lepsze wyniki ekonomiczne spółki. Wydatki na owoce mają więc pośredni związek z przychodem.

Te argumenty przekonały katowicką Izbę Skarbową. Przyznała, że zakup owoców jest przejawem i wyrazem starań o stan zdrowia, kondycji fizycznej i samopoczucia pracowników. Może się przyczyniać do poprawy atmosfery pracy i w konsekwencji do zwiększania wydajności. Ma to przełożenie na osiągane przez firmę przychody (interpretacja nr IBPBI/2/423-1454/14/JP).

Reasumując, wydatki na jabłka i inne owoce mogą być firmowym kosztem uzyskania przychodów.

Pracownik, który je owoce, jest zdrowszy i lepiej pracuje. Ten argument przekonuje fiskusa, który pozwala firmom rozliczać takie zakupy w kosztach uzyskania przychodów.

Spójrzmy przykładowo na interpretację Izby Skarbowej w Poznaniu. Wystąpiła o nią spółka produkująca materace piankowe. Zatrudnia ponad 400 osób. Zależy jej, aby pracownicy zdrowo się odżywiali, ponieważ dzięki temu jest mniejsza absencja. Dlatego codziennie kupuje świeże owoce i warzywa: banany, jabłka, gruszki, rzodkiewki, kalarepę. Wystawiane są na tacach w pomieszczeniach socjalnych i każdy może się nimi częstować.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Prawo karne
Przeszukanie u posła Mejzy. Policja znalazła nieujawniony gabinet
Prawo dla Ciebie
Nowe prawo dla dronów: znikają loty "rekreacyjne i sportowe"
Edukacja i wychowanie
Afera w Collegium Humanum. Wykładowca: w Polsce nie ma drugiej takiej „drukarni”
Edukacja i wychowanie
Rozporządzenie o likwidacji zadań domowych niezgodne z Konstytucją?
Praca, Emerytury i renty
Są nowe tablice GUS o długości trwania życia. Emerytury będą niższe