Obiady dla nauczycieli zwolnione z VAT

Sprzedaż w stołówkach szkolnych obiadów na rzecz nauczycieli nie korzysta z 8 proc. stawki VAT, lecz jest zwolniona z VAT. W przypadku obiadów sprzedawanych dla pracowników administracji i obsługi szkoły właściwa jest stawka 8 proc.

Publikacja: 21.08.2016 11:51

Obiady dla nauczycieli zwolnione z VAT

Foto: Fotorzepa, Rob Robert Gardziński

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 21 czerwca 2016 r., sygn. 1061-IPTPP2.4512.161.2016.2.JS, rozstrzygnął kwestię opodatkowania VAT sprzedaży posiłków w stołówkach szkolnych na rzecz pracowników szkolnych. We wniosku gmina wskazała, że świadczy usługi gastronomiczne w ramach stołówek prowadzonych przez placówki oświatowe. Dotychczas gminne jednostki budżetowe i zakłady budżetowe stosowały zwolnienia podmiotowe lub przedmiotowe z tytułu dostaw posiłków na stołówkach (niektóre jednostki posiadały w tym zakresie wydane dla nich interpretacje indywidualne). Jednak w związku z obowiązkiem dokonania centralizacji rozliczeń VAT od 1 stycznia 2017 r., gmina uznała, że interpretacje indywidualne przestaną obowiązywać i konieczne jest ustalenie właściwych zasad opodatkowania obiadów dla pracowników.

W ocenie gminy, nie ma podstaw do różnicowania podejścia w zakresie opodatkowania posiłków w zależności od statusu pracownika placówki oświatowej – czy jest to nauczyciel czy pracownik administracyjny, więc wszystkie obiady powinny być opodatkowane 8 proc. stawką VAT. Zdaniem gminy, nie mogą one korzystać ze zwolnienia, ponieważ nie są usługami ściśle związanymi z usługą w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą, nie są niezbędne do wykonywania takich usług, a ponadto wówczas stołówkę szkolną należy traktować jako działalność konkurencyjną do prywatnych przedsiębiorców z branży gastronomicznej.

Dyrektor izby skarbowej nie zgodził się jednak ze stanowiskiem gminy, uznając, że jedynie posiłki sprzedawane dla pracowników innych niż pedagogiczni są opodatkowane 8 proc. stawką VAT, zaś posiłki dla nauczycieli podlegają zwolnieniu od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 24 lit. a ustawy o VAT. W przywołanym przepisie ustawodawca przewidział zwolnienie z VAT usług w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą oraz dostawy towarów i świadczenia usług ściśle z tymi usługami związanych, wykonywanych w formach i na zasadach określonych w przepisach o pomocy społecznej oraz w przepisach o systemie oświaty. Z kolei przepisy ustawy o systemie oświaty przyznają szkołom możliwość zorganizowania stołówek oraz określają zasady ich prowadzenia.

Organ podatkowy podkreślił, że funkcjonowanie stołówek szkolnych służy zapewnieniu prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych przez jednostki systemu oświaty, a w szczególności wspieraniu prawidłowego rozwoju uczniów, do których jednostki te są między innymi powołane. Organ zauważył również, że prowadzenie stołówek szkolnych nie jest działalnością prowadzoną dla zysku (opłaty za posiłki mogą być kalkulowane wyłącznie na poziomie zapewniającym pokrycie kosztów ich wytworzenia). W związku z tym, stwierdził, że usługi wyżywienia świadczone w ramach stołówek szkolnych na rzecz pracowników pedagogicznych należy uznać za usługi ściśle związane z usługami w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą.

Natomiast usługi wyżywienia dla pracowników administracji (sekretarek, księgowych) i obsługi (woźnych), zdaniem organu, nie korzystają ze zwolnienia na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 24 lit. a ustawy o VAT, ponieważ nie są usługami ściśle związanymi z usługami w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą.

W tym kontekście, organ interpretacyjny zaznaczył, że usługi wyżywienia na rzecz pracowników administracji i obsługi szkoły będą co do zasady podlegać opodatkowaniu stawką VAT 8 proc. . Jeżeli jednak w ramach usługi nastąpi dostawa produktu żywnościowego lub napoju, który podlega opodatkowaniu stawką VAT 23 proc. , to sprzedaż w części odpowiadającej usłudze podania tego towaru oraz odpowiadającej samej wartości produktu żywnościowego lub napoju będzie opodatkowana stawką podstawową.

Komentarz

Janina Fornalik, doradca podatkowy, starszy menedżer w MDDP

Stanowisko przedstawione w interpretacji jest moim zdaniem właściwe. Wyżywienie zapewniane w stołówkach szkolnych zarówno uczniom jak i nauczycielom, uznaje się za usługę ściśle związaną z samą usługą opieki nad dziećmi i młodzieżą, która podlega zwolnieniu z VAT. Jedynie sprzedaż obiadów na rzecz innych osób – np. pracowników administracji, osób z zewnątrz – jest opodatkowana 8 proc. stawką VAT. Stosowanie zwolnienia ma negatywne skutki po stronie odliczenia podatku VAT naliczonego, gdyż gmina będzie wówczas zobowiązana do kalkulacji VAT naliczonego podlegającego odliczeniu w oparciu o tzw. współczynnik sprzedaży. W tym kontekście sama centralizacja rozliczeń VAT gminy i jej jednostek organizacyjnych nie będzie miała znaczenia. Stosowanie zwolnienia przedmiotowego bądź stawki 8 proc. uzależnione jest od charakteru usługi, który nie ulegnie zmianie. Zmianie ulegnie jedynie sytuacja placówek oświatowych, które jako odrębni podatnicy korzystały ze zwolnienia podmiotowego z uwagi na niskie obroty – centralizacja wymagać będzie wykazywania przez nie każdorazowej sprzedaży zarówno opodatkowanej, jak i zwolnionej, która będzie ujmowana w deklaracji VAT gminy. Zmieni się w związku z tym kalkulacja współczynnika sprzedaży, który będzie uwzględniał obroty całej gminy, łącznie z jednostkami i zakładami budżetowymi. W odniesieniu do wydanych przed centralizacją interpretacji indywidualnych dla poszczególnych jednostek, moim zdaniem nie utracą one mocy obowiązującej, jeśli nie ulegnie zmianie stan faktyczny oraz przepisy prawa. Skoro jednostka zawsze stanowiła jednego podatnika razem z gminą (a tak wynika z wyroku TSUE w sprawie C-276/14 Gmina Wrocław), to otrzymanie interpretacji przez jednostkę jest równoznaczne z jej otrzymaniem przez gminę. Interpretacja dotycząca stosowania zwolnienia przedmiotowego dla usług stołówek szkolnych powinna nadal zachować moc obowiązującą po scentralizowaniu rozliczeń VAT gminy i jej jednostek.

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 21 czerwca 2016 r., sygn. 1061-IPTPP2.4512.161.2016.2.JS, rozstrzygnął kwestię opodatkowania VAT sprzedaży posiłków w stołówkach szkolnych na rzecz pracowników szkolnych. We wniosku gmina wskazała, że świadczy usługi gastronomiczne w ramach stołówek prowadzonych przez placówki oświatowe. Dotychczas gminne jednostki budżetowe i zakłady budżetowe stosowały zwolnienia podmiotowe lub przedmiotowe z tytułu dostaw posiłków na stołówkach (niektóre jednostki posiadały w tym zakresie wydane dla nich interpretacje indywidualne). Jednak w związku z obowiązkiem dokonania centralizacji rozliczeń VAT od 1 stycznia 2017 r., gmina uznała, że interpretacje indywidualne przestaną obowiązywać i konieczne jest ustalenie właściwych zasad opodatkowania obiadów dla pracowników.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Prawo karne
Przeszukanie u posła Mejzy. Policja znalazła nieujawniony gabinet
Prawo dla Ciebie
Nowe prawo dla dronów: znikają loty "rekreacyjne i sportowe"
Edukacja i wychowanie
Afera w Collegium Humanum. Wykładowca: w Polsce nie ma drugiej takiej „drukarni”
Edukacja i wychowanie
Rozporządzenie o likwidacji zadań domowych niezgodne z Konstytucją?
Praca, Emerytury i renty
Są nowe tablice GUS o długości trwania życia. Emerytury będą niższe